Opinie

Polarisatie rondom nieuwe natuurbeschermingswet verwerpelijk

De ontstane polarisatie rond de nieuwe natuur­beschermingswet is verwerpelijk, schrijft John Smits in een open brief aan de staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

16 November 2011 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 17:43
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Volgens de aloude Bijbelse boodschap is de taak van ons mensen om de aarde „te bebouwen en bewaren.” Met dat bebouwen zit het in de 21e eeuw wel goed. Het bewaren, dat is in deze tijd op alle fronten dé grote uitdaging. In de Nederlandse natuurgebieden is gelukkig nog veel te bewonderen en genieten. Wel zijn er in dit dichtbevolkte land strikte wetten en regels nodig om die gebieden te bewaren en de rijkdom van het natuurlijke leven in stand te houden.

Met uw nieuwe natuurbeschermingswet kiest u een tegenovergestelde weg: u laat de teugels vieren, heft de bescherming van een groot aantal natuurgebieden op en zoekt naar zo veel mogelijk rek in tal van maatregelen die in het verleden weloverwogen zijn genomen. Dat alles gebeurt in een sfeer van polarisatie. Boeren en natuurbeheerders worden tegen elkaar uitgespeeld. U zegt bijvoorbeeld dat boeren beter en goedkoper aan natuurbeheer doen dan natuurorganisaties.

Wij roepen u als bewindspersoon ertoe op niet te polariseren als het gaat om natuurbehoud. Als tegenstellingen worden aangewakkerd, leidt dat doorgaans tot jaren van stagnatie in het beleid. Dat zou ongelooflijk jammer zijn.

Het Bijbelse bewaren is een enorme opgave, zowel voor boeren als natuurbeschermers. Boeren produceren voedsel, maar hebben als grootste grondgebonden sector enorme verantwoordelijkheid voor kwetsbare natuur, of die nou een juridische status heeft of niet.

Volgens recent onderzoek zou minimaal 5 procent van hun land uit natuur, akkerranden en ruigte moeten bestaan om de ecologische achteruitgang te stoppen. In werkelijkheid is het vaak 2 procent. Als u boeren een grotere rol wilt geven in natuurbeheer, ligt hier een enorme uitdaging: zij zullen minder intensief moeten produceren.

Bezuinigingen

Voor natuurbeschermers is de uitdaging om met minder geld hun gebieden zo goed mogelijk in te richten, te beheren en met elkaar te verbinden. Het is logisch dat er ook hier bezuinigd moet worden. Maar de opmerking dat u deze bezuiniging ook had doorgevoerd als er voldoende geld voorhanden was, staat haaks op alles wat wij van u verwachten.

U kunt als bewindspersoon het verschil maken. U kunt vanuit de christelijke traditie uitdragen dat de aarde er is om voor te zorgen, dat boer en natuurbeschermer elkaar kunnen aanvullen. U kunt laten zien hoe goed het is om de aarde te bewaren. U kunt uitdragen dat u trots bent op die prachtige en karakteristieke stukjes Nederlands landschap die door natuurorganisaties met zo veel liefde zijn bewaard. Het zijn gebieden waar talloze Nederlanders dagelijks van genieten. U kunt u laten inspireren door die oude christelijke boodschap van het bewaren van de schepping, en die vertalen naar het heden. U kunt de natuurbeschermingswet aanpassen op zo’n manier dat deze wet niet minimalistisch, maar ruimhartig regelt hoe we de kostbare Nederlandse natuur in stand houden.

Herformulering

Het CDA werkt in deze tijd aan herformulering van de oude uitgangspunten. Rentmeesterschap wordt zorg voor de aarde. U hebt een prachtige baan: u kunt dat uitdragen en waarmaken!

Als A Rocha dragen we vanuit de kerken bij aan natuurbehoud. Met vele vrijwilligers adopteren we natuurgebieden, boerenland en private landgoederen om er het natuurbeheer uit te voeren. We willen –met tal van andere vrijwilligers en organisaties– onze verantwoordelijkheid nemen. We roepen u ertoe op om dat te ondersteunen met een serieuze natuurbeschermingswet en met een benadering die getuigt van liefde voor Gods bewonderenswaardige schepping. Het is nodig, ook in de gebieden waarin wij actief zijn. Laat ons niet tegen de klippen op werken!

De auteur is voorzitter van de christelijke natuurbeschermingsbeweging A Rocha Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer