Rusland blijft Syrië steunen
DAMASCUS/MOSKOU (ANP/AFP) – De Syrische president Bashar al-Assad raakt steeds meer in een isolement, maar de regering van Rusland laat hem niet vallen. Terwijl koning Abdullah van Jordanië hem maandag opriep af te treden en de Turkse regering dinsdag de oliewinning met Syrië staakte, kregen tegenstanders van Assads bewind in Moskou te horen dat Rusland achter de president blijft staan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, riep de opposanten op een dialoog met de president te openen om een einde te maken aan het bloedvergieten in het Arabische land.
Rusland is al sinds de Koude Oorlog, waaraan in 1989 met de val van de communistische regimes in Oost- en Midden-Europa een einde kwam, een bondgenoot van Syrië. Het verhinderde onlangs samen met China dat de VN-Veiligheidsraad het bewind in Syrië veroordeelde.
De relatie tussen Turkije en Syrië staat door het geweld van de regering tegen de oppositie onder hoogspanning. Het land pompte tot dinsdag samen met Syrië uit zes bronnen olie op. Ook dreigde Ankara met de afsluiting van de elektriciteit naar het zuidelijke buurland, dat de afgelopen 2 jaar al regelmatig met een uitval van de stroom is geconfronteerd. Turkije exporteert sinds 2006 stroom naar Syrië.
Het isolement van Syrië neemt woensdag verder toe, als de Arabische Liga het land definitief als lid schorst. De organisatie van 22 Arabische landen besloot zaterdag het land te schorsen, maar gaf het bewind van Assad nog enkele dagen de tijd om alsnog het geweld te staken. Syrië stemde op 2 november in met een vredesplan van de Liga, maar kwam de toezeggingen niet na.
Maandag was volgens de oppositie een van de bloedigste dagen sinds het begin van de opstand tegen het bewind van Assad in maart. Tussen 50 en 70 betogers, militairen en deserteurs, zouden de dood hebben gevonden. Vooral in de zuidelijke stad Deraa, waar het al maanden onrustig is, vielen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten veel doden.
De staatstelevisie in Damascus meldde dat dinsdag 1180 gevangenen zijn vrijgelaten die bij de protesten tegen de regering betrokken waren. Syrische activisten zeiden dat de dissident Kamal Labwani is vrijgelaten. Hij werd in 2005 na een reis naar de Verenigde Staten aangehouden en 2 jaar later tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ondermijning van de nationale veiligheid.