Kerk & religie

Synode PKN: Geen extra zittingstermijn preses en scriba

LUNTEREN – De preses en de scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgen geen extra zittingstermijn. Het voorstel van het generaal college voor de kerkorde om die mogelijkheid te creëren, heeft het vrijdagmiddag tijdens de synodevergadering in Lunteren niet gehaald.

12 November 2011 00:46
Foto Anton Dommerholt
Foto Anton Dommerholt

De scriba wordt voor vier jaar benoemd uit predikanten van de Protestantse Kerk en kan op dit moment eenmaal worden herbenoemd. Het voorstel van het college was de scriba nog voor een extra termijn van vier jaar te kunnen herbenoemen, zodat hij of zij maximaal twaalf jaar in functie kan blijven.

De preses wordt uit het midden van de synodeleden gekozen, voor een periode van vier jaar. Voor hem of haar wilde het college ook de mogelijkheid van een extra termijn creëren.

Ruim een jaar geleden lag er een soortgelijk voorstel op de synodetafel. Toen haalde het voorstel het niet, omdat een tegenvoorstel van ouderling-kerkrentmeester H. Karstens werd aangenomen. Nu diende Karstens opnieuw een tegenvoorstel in. „Juist een rooster van aftreden in elk bestuur geeft de mogelijkheid van vernieuwing en voorkomt vastroesten.”

Scriba dr. A. J. Plaisier had voorafgaande aan de bespreking –in een persoonlijk woord– al aangegeven dat hij áls het voorstel zou worden aangenomen, niet beschikbaar is voor een derde termijn. Volgend jaar gaat zijn tweede termijn in als scriba. „Het voelt voor mij niet goed dat de spelregels veranderd worden tijdens het spel. Ik wil alle schijn vermijden dat het mij goed uitkomt.” Vanwege de bestuurlijke continuïteit ondersteunde Plaisier het voorstel wel.

Het tegenvoorstel, dat als strekking had de termijnen niet te verlengen, haalde het echter. Met een ruime meerderheid: 113 van de 129 aanwezige synodeleden steunden Karstens. Daarmee besloot de synode om de ambtstermijnen van de preses en de scriba –in analogie met de zittingstermijn van synodeleden– van vier naar vijf jaar te brengen, waarbij de scriba één keer herkozen kan worden.

De synode besloot verder dat de permanente educatie het studieverlof van predikanten in de PKN definitief gaat vervangen. De precieze uitwerking van de verplichte nascholing moet echter de komende maanden duidelijker worden. Met het uitstel van de concrete invoering van de nieuwe vorm van nascholing kwam het synodebestuur van Protestantse Kerk de synode tegemoet. De PKN had de verplichte nascholing voor predikanten al ingevoerd per 1 september, maar werd vorige maand teruggefloten door het generaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen in de PKN.

Scriba dr. Plaisier erkende dat „onvoldoende rekening is gehouden met het traject van de kerkordewijziging”, die nodig was voor het invoeren van de permanente educatie. „We hebben een volgordefout gemaakt.”


Lees meer over de synode in ons dossier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer