Financiële markten wachten op benoeming Monti
AMSTERDAM – De verwachting dat de econoom Monti aan het hoofd komt te staan van een Italiaanse interim-regering heeft vrijdagmorgen de zorgen op de financiële markten over Italië getemperd.
Beleggers lijken Italië daarmee vooralsnog het voordeel van de twijfel te geven.
In Italië stemt de Senaat later vrijdag over de vereiste bezuinigingsmaatregelen, die de zorgen over de schuldenlast van het land moeten doen afnemen.
Beleggers hopen dat de Italiaanse premier Berlusconi, die heeft aangegeven te zullen aftreden als de hervormingsplannen worden goedgekeurd, zondag zal opstappen en de weg vrij zal maken voor een zakenkabinet. Ook de benoeming gistermiddag van een overgangspremier in Griekenland, Lucas Papademos, gaf beleggers wat lucht.
In Amsterdam wist de beurs vrijdag na een aarzelende start de weg omhoog te vinden. Ook de andere Europese beurzen klommen op.
De rente op Italiaanse staatsleningen (tienjarig) bleef vanmorgen ruim onder de zogenoemde kritische grens van 7 procent die woensdag werd geslecht, waarna de zorg groeide dat Italië het volgende land binnen de eurozone is dat in een crisis terecht zou kunnen komen.
Ook de eveneens opgelopen rentes op staatsleningen van landen als België, Frankrijk en Spanje daalden vanmorgen licht. Beleggers hadden gisteren ook Frankrijk onder vuur genomen als mogelijk nieuw slachtoffer van de Europese schuldencrisis.
De onrust over Frankrijk werd gisteren nog aangejaagd door een blunder van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Die had door een „technische fout” per abuis aan enkele van zijn klanten laten weten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. De kredietbeoordelaar haastte zich te verklaren dat het land nog steeds een AAA-notering had en dat daar niets aan was veranderd, maar ondertussen liep de rente op Franse staatsleningen op tot recordniveaus. Frankrijk eist dat er een onderzoek komt naar „de oorzaken en de gevolgen van de fout”, zo verklaarde de Franse minister van Financiën gisteren.
Directeur Regling van het Europese noodfonds EFSF zorgde vanmorgen nog voor een domper door aan te geven dat het plan om het fonds op te pompen van 440 naar 1000 miljard euro vertraging oploopt door de huidige marktturbulentie. Volgens Regling gaat het meer geld kosten dan gedacht om investeerders ertoe te verleiden staatsobligaties te kopen van schuldenlanden.