Kerk & religie

PKN zoekt meer samenwerking met andere protestantse kerkverbanden

LUNTEREN – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheden van samenwerking met andere protestantse kerkverbanden.

Kerkredactie
11 November 2011 10:08
De synode. Foto RD
De synode. Foto RD

Dat werd woensdag duidelijk na de bespreking van de nieuwe visienota van de kerk door de generale synode, onder de titel ”De hartslag van het leven”. Het beleidsstuk werd met slechts twee stemmen tegen door de synode aanvaard. Het document, dat mede als aanleiding heeft dat de PKN krimpt, meldt onder andere dat de Protestantse Kerk samenwerking wil zoeken met andere kerken.

De nieuwe visienota is bedoeld als vervanging van het beleidsstuk ”Leren leven van de verwondering”. Doel van het document is de Protestantse Kerk weer terug te brengen naar de bron – de kern van de christelijke boodschap, zo zei scriba dr. A. J. Plaisier voorafgaande aan de discussie.

Tijdens de bespreking was er veel lof voor de notitie en voor „de vaardige pen” van de schrijver, dr. Plaisier. Diaken A. D. Drost (Werkendam) drukte het synodebestuur op het hart niet alleen te zoeken naar samenwerking met de Rooms-Katholieke Kerk en de pinksterkerken, maar ook met de kleinere protestantse kerken, zoals de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en „misschien zelfs de Gereformeerde Gemeenten.”

Toch klonken er ook kritische geluiden. Zo merkte ds. C. H. Oechies (Uithoorn) op dat de nota te weinig ruimte biedt aan de twijfel die er is bij veel gemeenteleden. Hij zei de inbreng van predikanten als ds. K. Hendrikse en dr. H. M. Kuitert te missen. Hij diende daarom een tegenvoorstel in om de nota in deze vorm niet aan te nemen en het beleidsstuk te herschrijven. „De polsstok van dr. Plaisier blijkt niet lang genoeg om de hele breedte van onze kerk te bereiken.” Uiteindelijk stemden zestien synodeleden voor zijn tegenvoorstel, wat daarmee werd verworpen.

Er waren ook synodeleden die vroegen om een duidelijker verankering van de visienota in de belijdenisgeschriften. Volgens dr. Plaisier echter dreigt dan al snel het gevaar dat in de nota álles gezegd wordt. „En dan krijgen we een minidogmatiek en dat is niet de bedoeling van dit geschrift.”

De scriba van de Protestantse Kerk deed in de discussie veel tekstuele toezeggingen aan de synodeleden. Onder druk ging hij er ook mee akkoord het begrip „ongeboren leven” uit de notitie te schrappen. Volgens ouderling mevrouw S. Hiebsch (luthers, Amsterdam) hangen tal van zaken waarover de protestantse synode zich nog nooit heeft uitgesproken, met dat begrip samen en kan het daarom verwarring geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer