Kamer niet naar Egypte om weigering visum PVV
DEN HAAG (ANP) – Egypte heeft PVV-Kamerlid Raymond de Roon de toegang tot het land geweigerd. De Roon zou samen met andere Kamerleden eind deze week naar Egypte gaan, maar hij krijgt geen visum. Daarop besloot de gehele Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag om het bezoek aan het Noord-Afrikaanse land af te zeggen.
Volgens de delegatie is het aan de Tweede Kamer zelf om te bepalen wie er meegaat op een bezoek. Nu er één lid van de commissie Buitenlandse Zaken geen visum heeft gekregen, is besloten om helemaal niet te gaan. De delegatie betreurt het dat ze dit besluit heeft moeten nemen.
Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, die vorige week nog in Egypte op bezoek was, zei het besluit van Caïro te betreuren. Hij heeft de kwestie aangekaart bij zijn Egyptische ambtsgenoot Mohammed Kamel Amr. Rosenthal heeft er de afgelopen dagen samen met de Kamer op aangedrongen De Roon een visum te verstrekken, maar die inzet mocht niet baten.
Volgens De Roon is het visum geweigerd, omdat hij heeft gezegd dat Egypte zich schuldig maakt aan etnische zuivering van koptische christenen. „De afgelopen maanden zijn er 95.000 christenen uit Egypte verdreven omdat ze zeer slecht worden behandeld. Die mensen zijn ontzettend bang”, aldus De Roon. Half oktober was het geweld tegen de kopten in Egypte wereldnieuws. Er vielen zeker 25 doden toen een vreedzame protestmars ontaardde in een bloedbad.
„Egypte had beter kunnen zeggen: kom maar langs, dan laten we zien dat er geen sprake is van etnische zuiveringen”, zei De Roon, die het besluit van Caïro heel jammer en onverstandig noemde. Hij zei erop te blijven hameren dat Nederland steviger moet optreden tegen Egypte. De PVV stelde na het geweld in Egypte al voor de diplomatieke betrekkingen te bevriezen, Rosenthal voelde daar niet voor.
Ook PVV-leider Geert Wilders was verbolgen over het besluit van Egypte. Hij noemde het land kleinzielig en het besluit een grove schande. Volgens hem is er niets veranderd in Egypte, ondanks dat er een nieuw regime is. Het nieuwe bewind is „net zo barbaars” als het vorige, aldus Wilders. Hij heeft nooit geloofd in een Arabische lente. „Ik heb het altijd een Arabische winter genoemd.”