Kerk & religie

Ds. A. A. Brugge: Belijd twijfels aan God

APELDOORN – Geloven is gehoor geven aan de roeping Gods. Het is net als Abraham, de vader aller gelovigen, op weg gaan met loslating van alle zekerheden buiten Gods belofte, slechts vertrouwend op het woord van God. Dit zei ds. A. A. Brugge zaterdagavond tegen zo’n tachtig jongelui op de Check-in-avond.

Van een medewerker
7 November 2011 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 17:32
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

De Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG) organiseert op verschillende plaatsen Check-in-avonden voor jongeren van 16 jaar en ouder. Deze avonden hebben een gevarieerd programma met een mix van bezinning en discussie, samenzang en ontmoeting.

Op de Check-in-avond in Apeldoorn sprak ds. Brugge over het thema ”Het geloof, de twijfel te boven”. Tijdens de avond werden enkele psalmen uit de nieuwe berijming van ds. C. J. Meeuse gezongen.

Ds. Brugge, predikant van de gereformeerde gemeente in Ede, wees in zijn toespraak op het voorbeeld van Abraham, die ook wel op menselijke wijze zekerheden zocht in de vertrouwde omgeving. „Ook Abraham voelde zich prettig in zijn familieverband en het afgodendom van Ur der Chaldeeën. Maar toen hij Gods stem vernam die hem gebood alles op te geven wat hem dierbaar was, gaf hij onvoorwaardelijk gehoor aan die oproep.”

Volgens de predikant klinkt dezelfde roep die tot Abraham kwam in elke preek. „Wat doe jij? Hoe vaak zat jij onder de prediking? Is jouw reactie dezelfde als die van Abraham? Of merkte je misschien dat loslaten niet ging en bleef je liever in je vertrouwde omgeving? Misschien vind je het veiliger in je vriendenkring of om je in te dekken in een maakbare samenleving?”

Ds. Brugge haalde aan hoe mensen zekerheid zoeken. „Iedereen probeert van nature zijn leven in eigen hand te houden en het zelf te besturen.” De predikant wees de jongeren op het voorbeeld van Abraham, die ook met zijn woonplaats en zijn afgoden verbonden was, maar toch op het woord van God vertrok. Hij deed dat met achterlating van alles naar een onbekend land zonder een routekaart. „Hoewel Abraham onvoorwaardelijk gehoorzaamde, was zijn gehoorzaamheid toch niet blindelings en slaafs, want hij geloofde wel in Gods woord en vertrouwde dat de Heere met hem zou gaan.”

Volgens ds. Brugge is dit de kern van het geloven, namelijk niet op jezelf, maar op het woord van God vertrouwen. Abraham was geen avonturier of wereldverkenner, maar hij leefde bij het woord van God. „Zou Abraham ook zijn twijfels gehad hebben?” zo vroeg ds. Brugge zich af. „Dat blijkt wel uit zijn handelen met Hagar. Hij moest leren dat God Zijn woord vervult, onafhankelijk van alle menselijk handelen.”

Aan het einde van zijn toespraak riep ds. Brugge de jongeren ertoe op de stem van God onvoorwaardelijk te gehoorzamen en niet met allerlei ”ja maars” te komen. „Misschien reageer je door te zeggen dat het geloof toch een gave van God is. Ja, dat is ook zo, dat zou ik ook zeggen. Daarom moet het roer van je leven uit handen worden gegeven”, aldus ds. Brugge, „want als de Heere in je leven werkt, zul je het oude leven moeten opgeven omdat je zult merken dat je niet met de zonde kunt leven.”

Tijdens de discussie vroeg een jongere of twijfelen in het eigen kerkgenootschap niet te veel als normaal wordt beschouwd. Ds. Brugge antwoordde dat twijfel nooit mag worden goedgepraat en dat ongeloof altijd zonde is. Daarom is ieder kerklid geroepen goed van God te spreken. Een jongere: „Maar hoe kan dat als je alleen verstandelijk gelooft?” Ds. Brugge: „Echt geloof is altijd op Christus is betrokken, maar dan nog hoeven de twijfels niet worden geuit. Belijd die maar in je gebed aan God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer