Vijf vragen over parlementaire enquête crisis
DEN HAAG (ANP) – De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de kredietcrisis, begint maandag met een reeks verhoren. Vijf weken lang worden kopstukken onder ede verhoord. Vijf vragen over de commissie, die onder leiding staat van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit.
Wat onderzoekt de commissie?
Crisismaatregelen die de Nederlandse overheid nam tussen september 2008 en februari 2009. Dan gaat het onder meer over de nationalisatie van ABN Amro en de miljardensteun die werd gegeven aan financiële instellingen zoals ING, Aegon en SNS Reaal. Waren de maatregelen noodzakelijk en proportioneel? Waren de genomen risico’s verantwoord? Ook de ondergang van de internetspaarbank Icesave komt aan bod. Evenals het depositogarantiestelsel, waarin de staat per bank garant stond voor een ton aan spaargeld.
Wie worden er verhoord?
Belangrijke kopstukken zoals voormalig premier Jan Peter Balkenende en oud-minister van Financiën Wouter Bos. Maar het is nog niet bekend in welke week ze verhoord worden. In de eerste week komen (voormalige) Kamerleden, bankiers en topambtenaren aan bod. De verhoren beginnen met oud-minister van Financiën Onno Ruding.
Zijn er ook buitenlandse kopstukken uitgenodigd?
Ja, bijvoorbeeld uit België en IJsland. Maar het is onzeker of ze komen, omdat alleen Nederlanders en mensen die in Nederland wonen hiertoe verplicht zijn.
Deed de commissie eerder ook al niet onderzoek?
Vorig jaar werd onderzoek gedaan naar de oorzaken van de internationale financiële crisis. Toen had de commissie nog niet de status van parlementaire enquêtecommissie, waardoor uitgenodigden niet onder ede stonden. Na 3 weken van verhoren presenteerde de commissie 27 aanbevelingen, die allemaal werden omarmd door de Tweede Kamer. Zo mogen banken die staatssteun krijgen geen bonussen uitkeren aan bestuurders en wordt eraan gewerkt dat commissarissen meer kennis van zaken moeten hebben.
Wie zitten er in de commissie?
Naast De Wit zijn dat: Helma Neppérus (VVD), Roos Vermeij (PvdA), Dion Graus (PVV), Maarten Haverkamp (CDA), Fatma Koser Kaya (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks).