Vrouwen uit de kerkgeschiedenis
Monica en Katharina van Bora zijn vrouwen die normaliter voorkomen in de gangbare handboeken over de kerkgeschiedenis. Daarin is echter meer aandacht voor mannen dan voor de plaats en taak van vrouwen.
Het gedeelte dat zodoende onderbelicht blijft, komt uitgebreid aan de orde in het boek ”Feminine Threads”. Als zodanig is dit werk een zeer waardevolle aanvulling op de gebruikelijke kerkgeschiedenisboeken.
”Feminine Threads” is niet geschreven vanuit een feministisch perspectief waarin het doen en laten van vrouwen per se geaccentueerd moet worden. De schrijfster heeft een andere invalshoek. Als historica geeft zij per hoofdstuk eerst een schets van de historische en culturele achtergrond van een bepaalde periode. Daarna neemt ze de lezers mee naar verschillende vrouwen uit die tijd. Zij schrijft met wetenschappelijke zorgvuldigheid over hen, maar laat hen zo mogelijk ook zelf aan het woord; hiervoor gebruikt ze bijvoorbeeld overgeleverd materiaal uit dagboeken en brieven. Op deze manier geeft ze geen saai plaatje, maar laat ze de lezers kennismaken met vrouwen van vlees en bloed.
De schrijfster begint bij het Nieuwe Testament. Ze staat stil bij vrouwen rond Jezus en laat vervolgens zien welke plaats vrouwen in de eerste christelijke gemeenten innamen. Ze maakt duidelijk dat er in die tijd twee gevaren bestonden: aan de ene kant was daar het judaïsme, waar vrouwen niet in tel waren, en aan de andere kant stond het vrijheidsideaal, waar men meende dat alle beperkende regels voorgoed tot het verleden behoorden.
Hierna komen in nog elf hoofdstukken allerlei vrouwen in beeld uit de tijd van de Vroege Kerk tot en met de 20e eeuw. Het betreft vrouwen uit verschillende sociale posities, van slavin tot vorstin. De lezer ontmoet onder anderen martelaren, kloosterlingen, zendelingen en dames met vernieuwende ideeën. Het boek besteedt aandacht aan twee Nederlandse vrouwen: Anna Maria van Schurman en Corrie ten Boom.
Opmerkelijk feit is dat verschillende vrouwen uit dit boek moeder of echtgenoot waren van mannen die weer bekend zijn uit de genoemde boeken over de kerkgeschiedenis; de auteur laat echter duidelijk zien dat deze vrouwen ook zelf ingeschakeld waren bij het doorgeven en verbreiden van het geloof der vaderen. Jammer genoeg is de inhoudsopgave niet altijd correct en ontbreekt een register; dit maakt het opzoeken van (informatie over) bepaalde vrouwen niet gemakkelijker. Aan het slot van het boek is een bibliografie opgenomen.
”Feminine Threads” is een grote bron van informatie voor wie meer wil weten over allerlei vrouwen uit de kerkgeschiedenis, met name over hoe zij de Heere hebben willen dienen in de praktijk van het dagelijks leven. Volgens de normen van de moderne mens verdienen de meesten van hen niet zo veel aandacht; de schrijfster laat zien dat zij onmisbare steentjes zijn in het grote mozaïek van de kerkgeschiedenis.
Boekgegevens
”Feminine Threads. Women in the Tapestry of Christian History”, door Diana Lynn Severance; uitg. Christian Focus Publications, Fearn, Tain, 2011; ISBN 978 18 455 0640 7; 336 blz.; € 16,95.