Impasse in debat onderwijsurenwet
DEN HAAG – Het Kamerdebat over het aantal onderwijsuren op middelbare scholen en over het inruilen van een zomervakantieweek voor studiedagen voor docenten is donderdag op een impasse uitgelopen.
Via een wetswijziging wilde minster Van Bijsterveldt (Onderwijs) bewerken dat docenten in het voortgezet onderwijs voortaan geen zeven, maar zes weken vrij zijn in de zomer. Leerkrachten zouden die vijf ingeleverde vakantiedagen dan als studiedagen kunnen gebruiken, zodat ze in totaal op tien roostervrije dagen per jaar zouden uitkomen.
Bij cao-onderhandelingen zijn die vijf dagen echter weer omgezet in vrije dagen. De SGP hecht sterk aan tien roostervrije dagen en wil er via een eigen wetswijziging voor zorgen dat die er komen. Christelijke scholen hebben dat aantal ook nodig om hun leerlingen vrij te kunnen geven op bijvoorbeeld bid- en dankdag.
Als het SGP-amendement niet in de wet komt, zal de partij tegen de wet stemmen.
Door verzet van de PVV krijgt de minister het, zo bleek donderdag tijdens hetzelfde debat, vooralsnog ook niet voor elkaar om het aantal lesuren voor leerlingen in het middelbaar onderwijs te verlagen van 1040 naar 1000 uur per jaar.
Het debat gaat dinsdag verder. Tot die tijd kan de minister werken aan een oplossing voor de wensen van SGP en PVV.