Cultuur & boeken

Roman Isabel Allende overvol en ongeloofwaardig

„Vertel me wat je wilt met dit woeste, kostbare leven, want je leeft maar één keer.” Dit is het motto (een regel uit een gedicht van Mary Oliver) van de nieuwe roman van de gelauwerde Chileense schrijfster Isabel Allende (1942), nicht van de in 1973 vermoorde president Salvador Allende.

Marie Verheij

3 November 2011 15:35Gewijzigd op 14 November 2020 17:29

Allende voert de lezer mee naar de jeugd-, straat- en maffiacultuur van de Verenigde Staten. Maya groeit op bij haar grootmoeder Nidia en haar tweede man Popo, een Keniaanse sterrenkundige.

De dood van Popo grijpt het meisje zodanig aan dat ze volslagen de weg kwijtraakt. Ze belandt in het criminele circuit. Drank, drugs en prostitutie wordt de wereld van Maya. Na een healing in een ontwenningskliniek vlucht ze naar Las Vegas. Daar zet het kwaad zich in het kwadraat voort.

Bijna gaat ze aan haar levensstijl te gronde, maar komt dan terecht bij een aantal blijmoedige gelovigen. Wil ze overleven dan moet ze echter onderduiken en weg zien te blijven bij de organisatie waarin ze verstrikt is geraakt. Daarom stuurt grootmoeder de 19-jarige Maya naar het afgelegen Chileense eiland Chiloé, waar ze bij de oudere antropoloog Manuel Arias gaat logeren. Ze geeft Maya een schrift mee waarin ze haar dagboek kan bijhouden. Zo kan haar kleindochter erachter komen wat ze nu echt wil met haar leven.

Op het eiland ontmoet Maya natuurlijk de jongen van haar dromen en komt ze erachter dat ze de kleindochter van haar gastheer is. Uiteindelijk wordt op Chiloé de strijd beslecht tussen haar en haar verleden in de Verenigde Staten. Een vermomde infiltrant uit Amerika probeert haar van het leven te beroven, wat mislukt.

Allende haalt in dit boek alles overhoop wat je kunt bedenken en dat maakt haar verhaal ongeloofwaardig: personages die worstelen met hun verleden, een meisje dat in verkeerde kringen belandt, gebroken gezinnen, mythe en geloof, geesten en andere verschijningen en een stuk geschiedenis van haar eigen land: Chili ten tijde van de communistische dictatuur (1973-1990) en nu, met een burgerpresident aan het hoofd van de bevolking.

Er zitten positieve en negatieve aspecten aan dit boek. Positief is bijvoorbeeld dat Allende het kwaad serieus neemt en laat zien dat het moeilijk is om van een verslaving los te komen. Positief ook is de warme band tussen de grootmoeder en het meisje.

Het positieve weegt echter niet op tegen het negatieve: het enorme kluwen van vertellingen, bij elkaar gehouden en opgelepeld door Allende die zich daarbij wisselend bedient van grootse panoramische en thrillerachtige filmische scènes.

In het boek wordt werkelijk alles expliciet benoemd, van erotische verwikkelingen tot bloederige afrekeningen, dus de lezer is gewaarschuwd.

In de wereld van Allende is er contact met doden. Popo blijft na zijn dood Maya bezoeken door middel van allerlei geruststellende visioenen. Hij is haar grote leidraad, adviseur en identificatiefiguur.

De titel ”Het negende schrift van Maya” verwijst naar de kalender van de Maya’s, een volk in het zuiden van Mexico en in noordelijk Centraal-Amerika. De Mayakalender kent negen niveaus van bewustzijnsevolutie. Maya gaat op weg naar Chiloé en schrijft daar haar negende schrift vol. Allende kiest voor het getal negen omdat het in diverse spirituele tradities een bijzondere betekenis heeft.


Boekgegevens

”Het negende schrift van Maya”, door Isabel Allende; uitg. Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2011; ISBN 978 90 284 2440 1; 366 blz.; € 19,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer