„Vergoeding riekt naar zwijggeld”
ROTTERDAM (ANP) – Een vergoeding die door het Deventer Ziekenhuis en GGZ-instelling Dimence aan nabestaanden van psychiatrisch patiënt Raymond is uitgekeerd, riekt naar zwijggeld. Dat zei de belangenvereniging voor psychiatrisch patiënten en hun naasten, stichting Ypsilon, donderdag in reactie op een reportage van de EO die donderdagavond wordt uitgezonden.
In de uitzending komt naar voren dat Raymond in 2009 in een maand tijd tien keer naar het Deventer Ziekenhuis is gebracht met zware verwondingen na zelfmoordpogingen, maar niet werd behandeld. In augustus 2009 overleed hij aan zijn verwondingen. In de uitzending wordt gesteld dat de instellingen naderhand een bedrag van 22.500 euro aan nabestaanden van de patiënt betaalden in ruil voor de toezegging dat zij zich verder niet over de zaak zouden uitlaten.
Het Deventer Ziekenhuis ontkende donderdag dat er sprake was van zwijggeld en stelde dat het ging om een vergoeding voor juridische kosten in het onderzoek na de dood van de man. Ypsilon gaat hier echter tegenin. „Het ziekenhuis zegt wel dat het niet om zwijggeld gaat, maar als je een schadevergoeding uitkeert en afspreekt dat een zaak stilgezwegen wordt, riekt het toch erg naar zwijggeld”, zei donderdag Bert Stavenuiten, directeur van Ypsilon.
„De familie heeft zelf om een vergoeding gevraagd”, aldus de zegsman van het ziekenhuis. Wel erkende het ziekenhuis dat het in de communicatie tussen het ziekenhuis en zorginstelling Dimence haperde. „We hebben een zorgplicht. Normaal weigeren we geen mensen maar de betreffende arts achtte het nodig een bepaald beleid uit te zetten.” Volgens een zegsvrouw van Dimence is destijds wel tussen partijen afgesproken niet naar buiten te treden. „Maar daar was zeker geen geldbedrag aan gekoppeld.”
De communicatie tussen de instellingen is inmiddels verbeterd. Zo zijn er afspraken gemaakt over patiënten die verwezen worden. Ook hebben medewerkers bij Dimence extra scholing gekregen. Zowel het ziekenhuis als zorginstelling Dimence, waar Raymond verbleef, wil vanwege het beroepsgeheim niet inhoudelijk op het dossier van de patiënt reageren.