Binnenland

Personeelsstop bij politie Flevoland

Ingrijpende maatregelen moeten ertoe leiden dat de regiopolitie in Flevoland in 2007 uit de rode cijfers is.

Van onze verslaggever
10 July 2003 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Daarom worden vier jaar lang geen nieuwe mensen aangenomen, wordt jaarlijks tussen de 3 en 10 miljoen euro bezuinigd en pompt het ministerie van Binnenlandse Zaken 20 miljoen euro in het korps.

De bijdrage is het gevolg van het financiële toezicht waaronder het politiekorps kort geleden is gesteld. Volgens korpschef P. Eringa is het het ministerie duidelijk geworden dat de politieregio er zonder extra geld niet bovenop komt. Het korps verkeert al langere tijd in financiële problemen. Voor de komende vier jaar werd een tekort voorzien van 11,5 miljoen euro per jaar.

De geldproblemen zijn ontstaan doordat het korps meer personeel aannam na een financiële toezegging van de minister van Binnenlandse Zaken. De extra mankracht werd uit eigen zak bekostigd, in de veronderstelling dat het ministerie dit geld later zou terugbetalen. Maar dat kwam daar nooit mee over de brug.

De bezuinigingen leiden niet tot gedwongen ontslagen. De korpschef wil de problemen oplossen door minder geld uit te geven aan voertuigen en huisvesting. De personeelssterkte blijft gelijk, omdat de uitstroom van ouderen wordt opgevangen door politiemensen die nu nog in opleiding zijn.

Volgens korpsbeheerder Ch. Leeuwe is de volgens hem verouderde financieringswijze van politiekorpsen mede de oorzaak van de geldzorgen. Het aantal inwoners van Flevoland groeit ieder jaar sterk, maar de omvang van het politiekorps blijft gelijk. En dat terwijl er met name in steden als Lelystad en Almere sprake is van forse criminaliteit. Leeuwe hoopt daarom dat het Rijk in 2005 de sterkte van het korps opnieuw beziet en meer middelen vrijmaakt. „Dan is ook na 2007 de continuïteit gewaarborgd.”

Voor korpschef Eringa betekent het dat er tot die tijd gewoekerd moet worden met de beschikbare mankracht. „We kunnen niet meer blauw op straat laten zien dan nu het geval is. We gaan ons vooral richten op dingen waar de mensen direct hinder van ondervinden. Jeugdcriminaliteit bijvoorbeeld. Daar zijn we ook erg succesvol in: we houden meer jongeren aan dan waar de capaciteit voor werkstraffen op berekend is. De keerzijde is dat we minder kunnen doen aan bijvoorbeeld witteboordencriminaliteit.”

Eringa meent dat het korps ondanks de problemen het afgelopen halfjaar een behoorlijke prestatie heeft neergezet. „Het oplossingspercentage van misdrijven ligt dicht tegen de 25 procent aan. Dat is erg hoog voor Nederlandse begrippen.”

Ook is het aantal aanhoudingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bijna verdubbeld. „We waarschuwen minder. Vroeger kwamen mensen er met een vermanend woord vanaf, maar dat is nu voorbij.”

De toename van het aantal aanhoudingen toont volgens korpsbeheerder Leeuwe wel aan dat de prestatieafspraken die veel korpsen maken soms rammelen. „Vooral de aansluiting op bijvoorbeeld de rechterlijke macht is slecht geregeld.”

Er zijn signalen dat de rechters capaciteitsproblemen krijgen door het grotere aantal aanhoudingen. Leeuwe wil die situatie aankaarten in het landelijk overleg van korpsbeheerders op 25 september. „Voor die tijd zetten wij geen handtekening onder een prestatiecontract.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer