Papandreou vecht voor politieke leven
ATHENE (ANP) – De Griekse premier George Papandreou heeft in binnen- en buitenland heel wat uit te leggen en vecht voor zijn politieke leven. Hij verbijsterde Europa maandagavond met een referendum over het noodhulppakket aan zijn land. De premier reist woensdag naar het Franse Cannes, waar regeringsleiders donderdag en vrijdag bijeenkomen op de G20-top.
Papandreou wordt daar naar verwachting stevig aan de tand gevoeld over zijn besluit tijdens een werkdiner met de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-president Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, IMF-chef Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi en voorzitter van de groep van eurolanden Jean-Claude Juncker.
De internationale druk op Griekenland werd voorafgaand aan de bijeenkomst al flink opgevoerd. De Indiase premier Manmohan Singh liet weten dat „er veel meer moet gebeuren” om het vertrouwen van investeerders in de eurozone te herstellen. Hij spoorde collega-leiders van de G20 aan snel actie te ondernemen. Soortgelijke geluiden waren afkomstig van de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama: „[De Europeanen] moeten de zeer belangrijke besluiten die ze vorige week namen, uitvoeren.”
Duitsland en Frankrijk lieten dinsdag al weten „vastberaden” te zijn om het vorige week overeengekomen reddingsplan voor de euro in het algemeen en Griekenland in het bijzonder, ten uitvoer te brengen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei woensdag: „Het hele programma komt niet weer terug op tafel.”
„Het referendum zal een duidelijk mandaat zijn, maar ook een duidelijke boodschap binnen en buiten Griekenland over onze Europese koers en ons lidmaatschap van de euro”, legde de premier zijn verrassende stap uit. Hij wil dat het referendum legitimiteit verschaft aan de omstreden economische plannen, zonder verkiezingen te hoeven houden. Papandreou ligt in zijn eigen land zwaar onder vuur vanwege de bezuinigingen. De roep om verkiezingen is groot.
De premier wist in de nacht van dinsdag op woensdag de steun van zijn ministers te vergaren voor het houden van een referendum, net voor een vertrouwensstemming in het parlement. Het debat daarover begint woensdag, vrijdag wordt er gestemd. De meerderheid van de regering in het parlement is geslonken naar 152 van de 300 zetels.