Rechter: Ontslag homodocent niet toegestaan
LEIDEN – De dr. K. Schilderschool in Oegstgeest mag de homoseksuele docent Duran Renkema niet ontslaan.
Dat heeft de kantonrechter in Leiden woensdag bepaald. De school, onderdeel van een vereniging op gereformeerde grondslag met 25 basisscholen in West-Nederland, verdedigde ruim twee weken geleden de schorsing bij de kantonrechter.
Volgens de school kan de homoseksuele docent de identiteit van de school niet meer geloofwaardig uitdragen. „Hij heeft in zijn leven keuzes gemaakt die met de grondslag niet verenigbaar zijn.”
Renkema werd afgelopen zomer geschorst. Hij heeft zijn vrouw verlaten en leeft samen met een man.
De homoseksuele docent vindt dat hem met de schorsing onrecht wordt aangedaan. Hij heeft zijn zaak voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Die zaak loopt momenteel. De procedure bij de kantonrechter is een andere. De kantonrechter stelt dat een ontslag op grond van het enkele feit van iemands homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat, verboden is.
Bijkomende omstandigheden
De kantonrechter stelt woensdag dat „bijkomende omstandigheden” die een onderscheid ten aanzien van homoseksuele gerichtheid kunnen rechtvaardigen, ontbreken. „Het op voorhand en zonder behoorlijk inhoudelijk overleg in twijfel trekken van de geschiktheid van de leraar vanwege het enkele feit van zijn homoseksuele gerichtheid en het samenwonen met een homoseksuele relatie is strijdig met het in de Algemene wet gelijke behandeling neergelegde verbod op onderscheid.”
Het feit dat de homoseksuele docent „openlijk aan ouders (van leerlingen, red.) en anderen heeft aangegeven dat hij tijdens zijn huwelijk een relatie met een ander is aangegaan en met deze ander is gaan samenwonen”, beschouwt de kantonrechter niet als zo’n „bijkomende omstandigheid”. „Gezien de openhartige en integere wijze waarop de docent zijn standpunt heeft verwoord.”
Ook het feit dat Renkema een relatie met een ander (een man dus, red.) aanging, „terwijl zijn huwelijk formeel nog bestond”, worden niet als een „bijkomende omstandigheid” beschouwd die een geloofwaardig functioneren op voorhand onmogelijk maakt, zo stelt de kantonrechter. „Door de docent is onbetwist gesteld dat hij zorgvuldig is geweest en nog steeds is daar waar het gaat om de beëindiging van zijn vorige relatie”, aldus de kantonrechter. In zijn voordeel pleit dat Renkema zijn vrouw, die hij heeft verlaten, meenam op de zitting bij de kantonrechter, twee weken geleden, aldus de rechter.
Gesprek
De rechter oordeelt dat de school „een openhartig en inhoudelijk gesprek” over de vraag of de leraar nog „als geloofwaardig identiteitsdrager van de school” kon functioneren „uit de weg is gegaan.” De kantonrechter stelt dat de school „op voorhand heeft aangenomen” dat vertrek van de docent „onvermijdelijk” was.
Door een inhoudelijk gesprek uit de weg te gaan, redeneert de rechter, heeft de school zich er „onvoldoende van vergewist” of de docent echt niet meer geloofwaardig de identiteit van de school kan uitdragen. „Het verwerpen of belachelijk maken van de grondslag is niet aan de orde. De docent heeft aangegeven de Bijbelse leer –ook nu nog– ten volle te onderschrijven.”
De homoseksuele docent voerde twee weken geleden aan dat de school op 26 mei in een gesprek met hem „al na vijf minuten onomwonden stelde dat een voortzetting van het dienstsverband niet meer mogelijk zou zijn. Het ging alleen nog maar om de vraag hoe de arbeidsovereenkomst beëindigd zou worden.” Renkema stelde op 26 april de school per mail op de hoogte van het feit dat hij en zijn echtgenote definitief uit elkaar waren gegaan en dat hij een relatie met een man is aangegaan.
Dat de leraar de publiciteit heeft gezocht en de wijze waarop hij zich in de media heeft uitgelaten, is „niet zodanig dat dit grond voor ontbinding (van de arbeidsovereenkomst, red.) vanwege een verstoorde verhouding oplevert.”
De rechter ziet „op dit moment” geen voldoende gronden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Reactie Renkema
Renkema reageerde woensdag via Facebook opgetogen op het oordeel van de kantonrechter. „We zijn op alle punten in het gelijk gesteld! Een pak van mijn hart, het moet nog even landen. Iedereen die heeft meegeleefd: uit de grond van mijn hart bedankt!”
Voorzitter Vera Bergkamp van homobelangenorganisatie COC typeert de uitspraak van de rechter als een ,geweldige overwinning. Als eerste homoseksuele docent durfde hij zijn ontslag door een gereformeerde school aan te vechten en terecht wordt hij nu door de rechter in het gelijk gesteld.”