Kerk & religie

„Vloeken jeugd refokring is bedreiging”

VEENENDAAL – Onder reformatorische jongeren wordt vloeken „steeds meer geaccepteerd”, stelt Wilfried Verboom (41), sinds dinsdag de nieuwe directeur van de Bond tegen het vloeken.

J. Visscher
1 November 2011 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 17:25

„Ook voor sommige jongeren in de reformatorische wereld is vloeken bijna een statussymbool, een vorm van stoer doen”, zegt Verboom. „Van scholenwerkers horen we dat er nu meer gene is om over vloeken in gesprek te gaan dan vroeger. Dat is voor ons een bedreiging. Willen we als christenen nog wel gezamenlijk strijd blijven voeren tegen vloeken en opkomen voor Gods Naam?”

Kerntaak voor Verboom is mensen „op een heldere en moderne manier” aan te spreken op hun taalgebruik. „We moeten mensen duidelijk maken dat een groot deel van de samenleving vloeken als onprettig ervaart.”

Verboom, die directeur was van een school met de Bijbel in Gameren en aan het roer stond van een samenwerkingsverband van reformatorische en protestants-christelijke scholen in de Bommelerwaard, hoopt in de toekomst binnen te komen bij bedrijven om daar voorlichting over beschaafde taal te bevorderen. „We zijn niet alleen maar ergens tegen, maar proberen juist respectvol taalgebruik te bevorderen. Denk aan bedrijfsetiquette.”

Mogelijkheden ziet de nieuwe directeur ook bij het leger. „We willen mensen handig taalgebruik bijbrengen, waarbij vloeken worden vermeden.”

Voormalig minister Rouvoet adviseerde de bond onlangs op een symposium niet alleen tegen grove taal te protesteren, maar juist ook waardering uit te spreken voor respectvol spreken. Hoe ziet u dat?

„We moeten het allebei doen. Geef complimenten als iemand zich respectvol uit. Maar we moeten niet alleen maar gezellig zeggen hoe het kan. Het mag geen slap verhaal worden. We moeten ook duidelijk maken waar we tegen zijn. Bij bijvoorbeeld bedrijven moeten we onze diepste drijfveer, de bevordering van Gods eer, niet verzwijgen. Hij is het waard om gediend te worden. Waarbij je in een bedrijf dat bekend is met de bezwaren tegen vloeken anders opereert dan bij een bedrijf waar dat anders ligt.”

Veel christenen vinden het lastig om anderen te wijzen op hun grove taal of vloeken, stelde psycholoog en orthopedagoog drs. Fina van de Pol-Drent op het symposium. Herkenbaar?

„Die verlegenheid kennen we allemaal. Wat moet je doen als iemand in een volle bus keihard vloekt? Wat is de beste manier om ertegen te waarschuwen? Als je er wat van zegt, kun je ook het tegenovergestelde bereiken. Dat iemand nog harder vloekt. Ik woon in Noord-Brabant. Daar is het heel gebruikelijk dat mensen de naam van God als het ware als stopwoord gebruiken. Vaak als een uiting van verbazing. Als je er met mensen over doorpraat, zeggen ze dat ze zeker geen mensen of God willen kwetsen.

Het helpt als je mensen zegt dat je het heel vervelend vindt dat ze zulke taal gebruiken. Dan zijn mensen ook bereid om te luisteren en hun taal aan te passsen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer