Ruimtetelescoop Herschel vindt water rond jonge ster
Sterrenkundigen hebben met de ruimtetelescoop Herschel voor het eerst koude waterdamp gevonden in een planeetvormende schijf rond een jonge ster. Een Leids onderzoeksteam publiceerde zijn bevindingen afgelopen week in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De astronomen stellen dat de schijf, die bezig is zich tot een planetenstelsel te ontwikkelen, grote hoeveelheden water bevat en dat planeten met oceanen, zoals de aarde, wel eens op veel meer plaatsen in het heelal zouden kunnen voorkomen.
Het is niet voor het eerst dat sterrenkundigen hete waterdamp aantreffen in planeetvormende schijven, dicht bij de centrale ster. Tot nu toe was er echter nooit direct bewijs dat grote hoeveelheden water zich uitstrekken tot in de koude buitendelen van zulke schijven.
„Onze waarnemingen tonen aan dat er voldoende water in de schijf zit om duizenden aardse oceanen te vullen”, zegt Michiel Hogerheijde van de Sterrenwacht in Leiden.
„Dit zijn de gevoeligste waarnemingen die tot nu toe door Herschels infraroodinstrument HIFI zijn gemaakt, en de instrumentbouwers verdienen een compliment dat zulke zwakke signalen gedetecteerd kunnen worden”, meent collega Ewine van Dishoeck.