Economie

Nederland onderzoekt corruptie Wereldbank

WASHINGTON (ANP) – De Nederlandse en Britse autoriteiten zijn een gezamenlijk onderzoek begonnen naar corruptie bij projecten die zijn gefinancierd met geld van de Wereldbank. Daarbij zouden een Nederlands bedrijf en een voormalige werknemer van de Wereldbank betrokken zouden zijn.

25 October 2011 21:23Gewijzigd op 14 November 2020 17:19

Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. Volgens de Wereldbank is de Nederlandse justitie inmiddels aan de slag gegaan met de zaak nadat de organisatie op basis van eigen onderzoek tot de conclusie kwam dat er iets niet in de haak was. Die informatie is in de afgelopen maanden doorgespeeld.

De Wereldbank prijst de Britse en Nederlandse overheden voor hun „robuuste” optreden naar aanleiding van de beschuldigingen. „We zien uit naar de resultaten van hun onderzoek.” Tenslotte laat de bank weten dat zij, zoals gebruikelijk, het eigen onderzoek naar de zaak ook voortzet. „En de nodige actie zal ondernemen tegen de entiteiten en individuen die iets verkeerd hebben gedaan.”

Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie gaat het om een handelsonderneming uit Geldermalsen dat verdacht wordt van het omkopen van een voormalig consultant van de Wereldbank en ambtenaren in Oost-Timor. Bij het bedrijf en de woningen van de directeur en commercieel manager zijn dinsdag papieren en computers in beslag genomen.

Het onderzoek naar de vermeende omkoping is in de zomer begonnen, na een melding van de Wereldbank.

Het bedrijf uit Geldermalsen zou richting de consultant van de bank met geld hebben geschoven om voorinformatie te krijgen over nog niet gepubliceerde overheidsopdrachten, waar de Wereldbank bij betrokken is. Op Oost-Timor spitste de omkoping zich toe op een aanbesteding van het ministerie van Gezondheid aldaar.

De Rijksrecherche werkt in het onderzoek samen met de Belastingdienst en de Overseas Anti-Corruption Unit (OACU) van de Londense politie. In Londen zijn dinsdag de voormalige consultant van de Wereldbank en een vrouw aangehouden op verdenkingen van het aannemen van steekpenningen van het Nederlandse bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer