Senaat kritisch over wetsvoorstel rituele slacht
DEN HAAG – Veel fracties in de Eerste Kamer hebben dinsdag kritische vragen gesteld aan PvdD-Kamerlid Thieme over haar wetsvoorstel dat beoogt een einde te maken aan de onverdoofde rituele slacht door joden en moslims.
De Eerste Kamer startte dinsdag een zogeheten voorbereidend onderzoek naar de initiatiefwet van Thieme. De drie christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, zijn tegen het wetsvoorstel.
CDA’er Terpstra hekelde in zijn vragen de beperking van de godsdienstvrijheid die de wet met zich meebrengt. De CDA’er zegt veel te hechten aan saamhorigheid. „Uit gesprekken met joden en moslims is ons gebleken dat velen deze wet niet zien als een bewijs dat zij er ook bij horen.”
Eerder werd al bekend dat de VVD „erg sceptisch” staat tegen over de wet. Ook GroenLinks staat er kritisch tegenover.
D66 is van plan het debat met Thieme over haar wet „kritisch” te gaan voeren en aan de hand van haar antwoorden op de gestelde vragen tot een eindoordeel te komen, laat senator Backer desgevraagd weten. Zijn PvdA-collega Schrijver vindt het te vroeg om al een standpunt in te nemen over de wet. „Dat zou niet zorgvuldig zijn.”
Ook de SP heeft nog geen oordeel over de wet geformuleerd. „Het is ook maar de vraag of we een fractiestandpunt innemen”, aldus SP’er Smaling, „of dat we het oordeel aan de individuele Kamerleden overlaten.”
Als „strikt seculiere partij” zal de OSF de wet op rationele en wetenschappelijke gronden beoordelen, liet OSF-senator De Lange weten.
PvdD en PVV in de Senaat zijn voor de wet. „Doordat de PVV onnodig dierenleed wil voorkomen, steunen wij de wet”, aldus PVV-Eerste Kamerlid Faber.