Oost-Europa heeft nog steeds hulp Westen nodig
In Oost-Europa komt nog steeds honger voor. Hulp vanuit het Westen is daarom geboden, betogen Peter van der Bijl, Michel Gendi, Adré Lichtendonk en Karst de Vries.
Honger is een scherp zwaard. Dat zien we in de Hoorn van Afrika. In tegenstelling tot wat velen denken, is honger echter geen exclusief Afrikaans verschijnsel. Honger komt ook dicht bij huis voor. Duizenden Oost-Europeanen vrezen de winter die voor hen ligt. Honger én kou worden ieder jaar weer velen fataal.
De honger treft met name de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals armen en gehandicapten. Aan de armoede liggen structurele oorzaken ten grondslag. Zo zijn de pensioenen van ouderen volstrekt onvoldoende om te voorzien in de primaire levensbehoeften. Voor gehandicapten zijn de problemen nog groter. Velen van hen leven als verstotenen in een onvoorstelbaar isolement.
Ook andere groepen in de Oost-Europese samenleving vrezen de winter. Vaders van grote gezinnen kunnen de monden van hun kinderen onmogelijk voldoende voeden. Hun salaris is vaak veel te laag.
Kortom: gebrek aan voedsel, medicijnen, kleding en warmte maakt dat veel Oost-Europeanen in de wintermaanden een dagelijkse strijd hebben te voeren om te overleven.
Kerken in Oost-Europa verstaan hun roeping om in navolging van Christus diegenen die geen helper hebben tot hulp te zijn. Zij geven letterlijk brood aan de hongerigen en kleding om de naakten te kleden (Jesaja 58:7). Uiteraard kan de kerk in Oost-Europa dit niet allemaal zelfstandig bekostigen. Zij is deels afhankelijk van steun van christelijke organisaties uit West-Europa.
Verschillende Nederlandse hulporganisaties schieten de kerken jaarlijks te hulp. De Nederlandse hulporganisaties Kom over en help, Zending over Grenzen, Dorcas en Hulp Oost-Europa trekken in de strijd tegen de honger in Oost-Europa gezamenlijk op. Door onderling afspraken te maken kunnen we op een zo effectief mogelijke wijze zo veel mogelijk mensen bereiken.
Natuurlijk steunen we ook ontwikkelingsprojecten op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en gezondheidzorg en vragen we op regeringsniveau aandacht voor de probleemgroepen. Maar dat ontslaat ons niet van onze roeping en verantwoordelijkheid om de acute nood van de armsten in onze omgeving te lenigen.
De invloed van noodhulp is enorm: vergeten mensen ontvangen liefde, aandacht en zorg van een ander die in bewogenheid naar hen omziet. Voedsel, kleding, medicijnen en hout voor de kachel, het zijn allemaal preken, zo stelde een Oost-Europeaanse voorganger eens.
De auteurs zijn respectievelijk directeur van Zending over Grenzen, directeur van Dorcas Hulp Nederland, bureaumanager van Hulp Oost-Europa en directeur van Kom over en help.