Kerk & religie

Reformatieherdenking: Vesting van het hart moet open

DORDRECHT – „Is er een verband tussen de Reformatie en hoge muren? Kan een reformatorische belijdenis over muren heen komen?” Dat de Reformatie en het reformatorisch belijden zowel letterlijk als figuurlijk over muren kan komen, was de boodschap van de predikanten ds. G. W. S. Mulder en ds. J. M. J. Kieviet zaterdagavond op de Jongeren Hervormingsdag in Dordrecht.

Van een medewerker
24 October 2011 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 17:17
Jongerenhervormingsavond Dordrecht. Foto Dirk Hol
Jongerenhervormingsavond Dordrecht. Foto Dirk Hol

Zo’n 250 jongeren waren zaterdagavond voor een Reformatieherdenking bijeen in de kerk van de gereformeerde gemeente in Dordrecht. De avond was georganiseerd door vier jeugdbonden: de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG), de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO), het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) en Hervormd Jeugdwerk (HJW). Tijdens de bijeenkomst, die als thema had ”Over de Muur! – het Evangelie belijden” was veel aandacht voor de Nederlandse Geloofsbelijdenis.

Ds. G. W. S. Mulder, predikant van de gereformeerde gemeente te Zoetermeer, zei in zijn appelwoord dat dikke muren blijkbaar niet in staat waren de Reformatie tegen te houden. Luther sloeg met zijn 95 stellingen de eerste bressen in het bolwerk van de Roomse Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk, die samen met de overheid een echte vesting vormde, probeerde de ‘nieuwe leer’ te weerstaan en ieder die de Bijbelse leer van de rechtvaardiging door het geloof aanhing te vervolgen.

Guido de Brès gooide de Nederlandse Geloofsbelijdenis (NGB) over de muur van een kasteel. De ontstaansgeschiedenis van de belijdenis werd door de Zoetermeerse predikant uit de doeken gedaan. Stadsgenoten van De Brès wilden tijdens een kermis een optocht houden om dan met psalmgezang van hun geloof te getuigen. Guido de Brès vond deze protestmars te provocerend en koos de weg van een belijdenis.

Ds. Mulder wees de jongelui op het begin van de NGB, die zegt dat men met het hart gelooft en met de mond belijdt. De predikant vroeg of de jongelui ook bereid waren hun geloof te belijden, zelfs over de muren heen.

Gesloten vesting

Voorafgaand aan het geloofsgetuigenis moet God wel eerst in de gesloten vesting van het natuurlijke hart zijn binnengedrongen. Volgens ds. Mulder behoort dat ook tot de belijdenis dat God met Zijn Geest binnen de muren van een gesloten hart kan komen. Guido de Brès moest zijn belijdenis met zijn eigen leven betalen. Als gevangene werd hij wel door muren ingesloten, maar door het geloof zag hij over muren heen tot in de hemel. „Ook al zijn er nu in Nederland geen vervolgingen meer en leven wij dan in een schijnbare vrijheid, dan nog is er die muur van scheiding die de zonde maakt tussen God en Zijn schepsel. Daarom is het nodig dat God met Zijn Geest door deze muur dringt en in de vesting van ons hart komt.”

Ds. J. M. J. Kieviet, christelijk gereformeerd predikant te Dordrecht, wees in zijn appelwoord op Gaspard de Coligny als voorbeeld. Eens was De Coligny door een belegering van Spaanse troepen in een Franse stad opgesloten. Het beleg veroorzaakte gebrek en honger in de stad. De Spanjaarden schoten pijlen over de muren waar briefjes aan vastzaten met een oproep tot overgave.

De Coligny, die wist dat zijn koning zou komen om de stad te ontzetten, schoot een pijl terug met alleen de twee woorden ”Regem Habemus” (Wij hebben een koning). Ds. Kieviet bevroeg de jongeren of zij een dergelijke belijdenis konden nazeggen. „Hebben jullie met de woorden van Willem van Oranje leren vertrouwen op de ”Potentaat der potentaten”? Geloven zonder belijden is onmogelijk, maar het omgekeerde geldt ook, omdat belijden zonder te geloven evenmin onmogelijk is”, aldus de Dordtse predikant.

Ds. Kieviet wees erop dat het noodzakelijk is in te stemmen met artikel 10 van de NGB, waar de kenmerken van een ware christen worden beschreven. Volgens ds. Kieviet moet het opvallen dat een christen uit een andere bron put. De belijdenis gaat dan over de muren heen, als wordt gevraagd rekenschap te geven van de hoop die in hen is. „Wie met de NGB belijdt dat niemand dierbaarder is dan Christus, die zal ook instem-
men met het slot van deze belijdenis, waar sprake is van de hoop.”

Na de toespraken en muzikale intermezzo’s werd een forum gevormd waarin behalve beide sprekers ook jongeren zitting namen. Desgevraagd antwoordde een jongere uit het forum dat Facebook ook gebruikt zou kunnen worden voor een geloofsgetuigenis over de muren heen. Hoewel Facebook vaak tijdverspillend is, zijn er ook voorbeelden van geloofsgetuigenis. Er waren zelfs jongeren naar de Jongeren Hervormingsavond gekomen omdat zij via Facebook hierop gewezen waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer