Overstromingen teisteren Azië
Duizenden mensen zijn dakloos geraakt en tientallen omgekomen door overstromingen in delen van India, Bangladesh en China. Het watergeweld wordt veroorzaakt door de moessonregens.
In Bangladesh zijn tot nu toe 82 mensen om het leven gekomen. Veel slachtoffers zijn kinderen. Zondag verdronken vijf kinderen nadat ze waren meegesleurd door het water. Zo’n 1,5 miljoen mensen zijn ingesloten door de overstromingen, die 25 van de 64 districten die het land telt onder water hebben gezet. Ook de hoofdstad Dhaka dreigt onder te lopen. Minstens 50.000 inwoners van buitenwijken van de miljoenenstad zijn al geëvacueerd.
In het noordoosten van India zijn 71 mensen omgekomen door overstromingen. Veel mensen sterven aan ziektes die zij oplopen door vloedwater te drinken. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Assam zijn ruim een miljoen mensen door het natuurgeweld getroffen en staan 19 van de 24 districten van de deelstaat onder water. Sommige districten die door de overstromingen zijn afgesloten van de buitenwereld hebben dringend voedsel en medicijnen nodig, aldus Dilip Saikia, een afgevaardigde van de regio in het Indiase parlement. De regering heeft in de getroffen gebieden tientallen opvangkampen ingericht.
In de Chinese provincie Anhui hebben de autoriteiten tot nu toe zeven dijken opgeblazen langs de rivier de Huai om te voorkomen dat de rivier in de stad Bengbu buiten zijn oevers treedt. De ruim 300.000 bewoners van de gebieden die onder water zijn komen te staan door de maatregel, waren van tevoren geëvacueerd. Volgens het provinciebestuur zijn 5300 mensen gewond geraakt tijdens de evacuatie of ziek geworden na vloedwater te hebben gedronken. Dertien Chinezen zijn om het leven gekomen. Meer dan een miljoen mensen zijn door het hoge water van de buitenwereld afgesneden. De schade aan goederen en landbouwgewassen wordt geschat op 7,2 miljard yuan (950 miljoen euro).