Spaghettister gezien met simpele telescoop
NIJMEGEN (ANP) – Een groep astronomen is erin geslaagd de vernietiging van een ster door een zwart gat te bestuderen met een relatief simpele telescoop. Dit verschijnsel, door astronomen de spaghettister genoemd, was al wel eerder geobserveerd met satellieten, maar nog nooit vanaf de aarde met een relatief simpele optische telescoop.
De astronomen, aangevoerd door Sjoert van Velzen van de Nijmeegse Radboud Universiteit, publiceren hun resultaten in november in het wetenschappelijke tijdschrift The Astrophysical Journal.
Een spaghettister ontstaat wanneer een ster te dicht bij het centrum van zijn sterrenstelsel komt. De ster wordt verscheurd door het zwarte gat dat zich daar bevindt. De zwaartekracht die de ster normaal gesproken bij elkaar houdt, wordt overwonnen door de enorme krachten van het zwarte gat. Daardoor wordt de ster uit elkaar getrokken tot een soort spaghettisliert. Vandaar de benaming spaghettister.
Het grootste deel van de sliert blijft rond het zwarte gat draaien. De draaiende materie gloeit op, waardoor een lichtflits ontstaat die enkele maanden kan aanhouden. Die lichtflits hebben de astronomen waargenomen. Dat een ster door een zwart gat verorberd wordt en zo tot spaghettister wordt omgevormd, gebeurt maar eens in de 10.000 jaar.