Kerk & religie

„Zoek natuurlijk contact met niet-christenen”

Veruit het grootste gedeelte van de boeken die christenen schrijven, is voor eigen consumptie bestemd. Het zou mooi zijn als er meer „natuurlijk contact” kwam met niet-christenen.

Kerkredactie
8 July 2003 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:25
DALFSEN - Een multiculturele ”praise and prayer”, maandagavond op de IFES World Assembly in Dalfsen. Zo’n 600 studenten uit meer dan 140 landen nemen deel aan de studentenconferentie, die nog tot donderdag wordt gehouden. Gisteren was een ”Dutch Day”, een
DALFSEN - Een multiculturele ”praise and prayer”, maandagavond op de IFES World Assembly in Dalfsen. Zo’n 600 studenten uit meer dan 140 landen nemen deel aan de studentenconferentie, die nog tot donderdag wordt gehouden. Gisteren was een ”Dutch Day”, een

Er is behoefte aan een nieuwe generatie mensen die het Evangelie in boeken uitlegt aan mensen die er nog nooit van gehoord hebben, zei Samuel Escobar maandag tijdens de avondbijeenkomst van de IFES World Assembly, in Dalfsen.

Escobar, president van IFES World, merkt dat christenen bijna uitsluitend lectuur produceren voor interne consumptie. Zijn eerste publicaties, verschenen in de jaren zestig, richtte hij nadrukkelijk op alle studenten van de universitaire gemeenschap. Escobar schreef destijds een dialoog tussen Christus en Marx (1967) en een artikel over het verval van de godsdienst (1972). Daarin lokte hij discussies uit en ging hij in op vragen van studenten. „Ik heb enkele korte artikelen met een christelijk inhoud geschreven voor niet-christelijke lezers, maar ik heb nooit een bewuste, zorgvuldige poging gedaan om gehoor onder hen te vinden, in deze wereld buiten de kerk. Volg dit povere voorbeeld alsjeblieft niet”, zei hij.

Deze week zijn ongeveer 600 studenten, uit meer dan 140 landen, in Dalfsen bijeen. De World Assembly ging vrijdag van start en duurt tot en met donderdag. Maandag werd de zogeheten Dutch Day (Hollandse Dag) gehouden, met veel zang, een multiculturele ”praise & prayer” en een bijbeldrama over Jezus en de overspelige vrouw. ’s Avonds kwamen de nationale kostuums tevoorschijn, zodat de multiculturaliteit een extra accent kreeg.

Ongeveer 150 Nederlandse gasten werden maandag verwelkomd, afkomstig uit kerken, christelijke organisaties en studentenverenigingen. Zij maakten ’s middags via een video kennis met het werk van IFES in de wereld. Lindsay Brown, algemeen secretaris van IFES World, ging vervolgens in op de uitdagingen waar christenstudenten wereldwijd voor staan. Brown herinnerde eraan dat ook de zestiende-eeuwse Reformatie een universitaire beweging is geweest. Luther zei toen al dat universiteiten er zijn om christenen op te leiden, en dat daarvan de toekomst van het christendom afhangt.

IFES ziet het evangelisatiewerk als haar belangrijkste bestaansgrond. Brown benadrukt dat studenten om verschillende redenen een ontvankelijke doelgroep zijn: ze staan open voor ideeën, zijn nieuwsgierig, idealistisch en vormen het potentiële kader voor de toekomst.

Brown illustreerde zijn betoog met voorbeelden. Een student uit Zambia studeert, zo’n twintig jaar, geleden in Europa, en komt met IFES in aanraking. Hij wordt belijdend christen en introduceert de christelijke studentenbeweging bij terugkomst in zijn eigen land. Inmiddels is 10 procent van de studentenpopulatie van Zambia lid. De president van het land nodigt een delegatie uit, en is zo onder de indruk van hun boodschap dat ze twee weken later hetzelfde verhaal voor het kabinet mogen doen. „De kracht van de beweging zie je als je kijkt waar studenten na twintig jaar terecht zijn gekomen”, aldus Brown.

Hij benadrukte de eenheid van proclamatie en demonstratie. „Hoe bereik je studenten op de universiteit met de Geest? We hebben een verantwoordelijkheid voor heel de samenleving. God is niet alleen de Verlosser, maar ook de Schepper van de wereld. In elk segment van de samenleving moet de beweging doordringen”, zei Brown, met een expliciete knipoog naar Abraham Kuyper.

Escobar waarschuwde in zijn lezing ook voor isolationalisme onder christenen. „We kunnen alleen weten hoe we tegen niet-christenen kunnen spreken en voor hen schrijven, als we onder hen leven, hun levensproblemen delen en een authentieke verhouding met hen tot stand brengen. Degenen onder ons die in de kerk werken of bezig zijn met theologische vorming lopen het risico het contact met de wereld te verliezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer