Drie symposia over de Nederlandse Geloofsbelijdenis
Naar aanleiding van het jubileum van 450 jaar Nederlandse Geloofsbelijdenis houden verschillende organisaties symposia.
Leiden, 31 oktober
Symposium over 450 jaar Nederlandse Geloofsbelijdenis.
Gezamenlijk initiatief van de Leidse leerstoel geschiedenis van het gereformeerd protestantisme (prof. dr. G. van den Brink) en de bijzondere leerstoel geschiedenis van de Reformatie aan de VU in Amsterdam (prof. dr. E.A. de Boer). De organisatie is in handen van het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen in samenwerking met de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Sprekers zijn onder anderen prof. dr. G. Marnef van de Universiteit Antwerpen, prof. G. van den Brink en ds. A. J. Kunz, hervormd predikant te Katwijk aan Zee.
Het symposium wordt gehouden in het Klein Auditorium (Academiegebouw, Rapenburg 70, Leiden) van de Universiteit Leiden.
Ga hier naar het programma, voor aanmelding (uiterlijk 25 oktober) en verdere informatie.
Kampen, 1 november
Symposium ”450 jaar Nederlandse Geloofsbelijdenis”, georganiseerd door de Theologische Universiteit Kampen (TUK) in samenwerking met de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) en de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven (ETF). Dit symposium maakt deel uit van de Refo500-herdenking.
Het ochtendprogramma bestaat uit twee hoofdlezingen: dr. P. Nullens (hoogleraar systematische theologie aan de ETF) spreekt over de betekenis van de Nederlandse Geloofsbelijdenis voor vandaag. Dr. A. Baars (hoogleraar dogmageschiedenis aan de TUA) gaat in op het spreken van de Nederlandse Geloofsbelijdenis over God Drie-enig.
Na deze lezingen heeft de presentatie plaats van de heruitgave van J. Koopmans’ commentaar op de Nederlandse Geloofsbelijdenis uit 1939.
Hierna worden vier parallelsessies gehouden:
lDs. A. Huijgen (predikant en docent symboliek en dogmatiek aan de TUA): ”Hoezo onfeilbaar? De Brès over de Schrift”;
lDr. F. van der Pol (hoogleraar kerkgeschiedenis aan de TUK): ”De vroege receptie van de Confessio Belgica in de Noordelijke Nederlanden”;
lDr. A. Beck (hoogleraar kerkgeschiedenis aan de ETF): ”De NGB in het licht van de theologie van de gereformeerde orthodoxie”;
lN. den Hertog (bezig met een proefschrift over J. Koopmans) verzorgt een workshop over het boek van J. Koopmans.
’s Middag spreekt dr. B. Kamphuis (hoogleraar systematische theologie aan de TUK) over de christologie van de NGB. Daarna volgt een lezing van dr. E. A. de Boer (bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Reformatie aan de Vrije Universiteit en docent kerk- en dogmageschiedenis aan de TUK).
Het symposium heeft plaats in de aula van de Theologische Universiteit Kampen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.
Brussel, 28 november
Internationaal symposium over de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Wetenschappers uit vier landen gaan in discussie over de oorsprong, receptie en relevantie van de Nederlandse Geloofsbelijdenis in het licht van recent onderzoek.
Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met Refo500 door de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid te Brussel, de Evangelische Theologische Faculteit Leuven en de KU Leuven.
Klik hier voor informatie en aanmelding.