Economie

Slob: Oplossing crisis in afbouw schulden

DEN HAAG – De Tweede Kamer debatteert zaterdag over de Nederlandse inzet tijdens de Europese top van zondag. De vraag is welke maatregelen Europa moet nemen om de schuldencrisis het hoofd te bieden. ChristenUniefractievoorzitter Slob vindt dat de focus moet liggen op het afbouwen van schulden.

20 October 2011 12:56Gewijzigd op 14 November 2020 17:14
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De ChristenUnievoorman steekt zijn irritatie over het feit dat de Kamer pas op zaterdag vergadert over de Nederlandse inzet, niet onder stoelen of banken. „Normaal debatteren we voorafgaande aan de vergadering van de Europese ministers van Financiën met elkaar. Dat heeft de Kamer helaas geblokkeerd. Morgen vergaderen de ministers van Financiën en die komen met een voorstel en daarover debatteren de regeringsleiders zondag. Overigens vreemd dat daar de rustdag voor misbruikt wordt.”

Wat moet de Nederlandse inzet zijn?

„Het moet afgelopen zijn met het pappen en nathouden. In juli werd er ook een pakket gepresenteerd dat dé oplossing zou bieden. Wij waren daar tegen. Het stapelt namelijk schulden op schulden. Europa moet eerlijk erkennen dat het in een schuldencrisis zit. De oplossing zit in het afbouwen van schulden. Dat betekent huiswerk voor alle regeringen. En omdat Griekenland er zo slecht voorstaat, moet dit land worden geholpen door het kwijtschelden van ongeveer de helft van de schulden die het heeft. Dat heeft voor mij ook een Bijbelse notie, namelijk de kans geven voor een nieuwe start.”

Maar dan beloont Europa toch slecht gedrag?

„Dat valt mee. Griekenland staat onder curatele. Dat is geen pretje. Andere landen willen dat voorkomen.”

Als de schuld gedeeltelijk wordt kwijtgescholden, komen er toch banken in de problemen?

„Dat zou kunnen. Die moeten dan eerst zelf elders kapitaal zien aan te trekken. Lukt dat niet, dat moeten de landsoverheid bijspringen. In het uiterste geval kan er onder strikte voorwaarden een beroep worden gedaan op het Europees noodfonds. Voor nu geldt: je kunt beter nu je verlies nemen in plaats van schulden op schulden te stapelen. Hoe langer we wachten, hoe groter de problemen worden. We moeten toe naar een ander economisch systeem, waar niet de jacht van aandelenmarkten op nog meer winst centraal staat, maar een duurzaam systeem zonder schulden.”

Wat gaan Nederlanders merken van de crisis?

„Nu nog niet veel, maar dat zal niet zo blijven. Zie de discussie over de hoogte van de pensioenen. En als er een beroep wordt gedaan op het noodfonds, moeten we miljarden bezuinigen. Dat gaat iedereen dan in de portemonnee voelen. We moeten weer leren om schulden af te lossen. Dat geldt overigens ook voor particulieren. Het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek maakt het aantrekkelijk om niet af te lossen. Dat is principieel fout.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer