Divers beeld van homodiscriminatie in regio’s
RIJSWIJK (ANP) – De meldingen van homodiscriminatie en het wegpesten van homoseksuele mensen laten in de verschillende regio’s in Nederland een divers beeld zien. De Landelijke Branchevereniging Antidiscriminatiebureaus kwam woensdag met een overzicht naar buiten.
Bij het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam kwamen in 2010 187 meldingen binnen van discriminatie op grond van seksuele voorkeur. „Daarvan waren er 88 naar aanleiding van een negatieve uitspraak over homoseksuelen van een lokale politicus”, aldus woordvoerder Jessica Silversmith woensdag. In 2011 zijn er tot nu toe 67 meldingen binnengekomen. Het merendeel van de meldingen ging om één enkele uiting, een scheldpartij. „De stellen die uit hun huizen weggepest zijn, kun je op twee vingers tellen. Elk geval is er natuurlijk een te veel, maar hier is niets nieuws onder de zon. Ook is het niet duidelijk of het homo-zijn de aanleiding is, of dat er meer speelt, geluidsoverlast bijvoorbeeld.”
Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstad/Waterland geeft aan dat discriminatie van homoseksuelen meer in de dorpen dan in de grotere steden in zijn regio plaatsvindt. „In de afgelopen paar jaar is het twee of drie keer voorgekomen dat homoseksuelen vanwege burenruzies zijn verhuisd.”
In de regio Noordoost Gelderland kwamen er in 2011 tot nu toe vier meldingen van discriminatie vanwege geaardheid binnen. In 2010 waren dat er acht en in 2009 ook vier. „De meeste melders geven aan dat de discriminatie al langere tijd, soms jaren, speelt”, zegt Ingrid Warners, coördinator van het meldpunt Noordoost Gelderland. „De melders spreken vooral over schelden, treiteren en pesten als ze over hun ervaring praten.”
Ook Gina van Aalst van het discriminatiemeldpunt T–mba in Friesland zegt dat de meldingen meestal niet blijven bij een enkele scheldpartij. „Je moet meer denken aan buurtkinderen die continu bezig zijn, belletje trekken, eieren tegen de ramen, dat soort werk.” Er is in haar regio sprake van één melder die niet meer in haar eigen huis durft te wonen.