Kerkbouw blijft splijtzwam in Egypte
CAÏRO – Christelijke en islamitische vertegenwoordigers zijn er deze week niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over een uniforme regeling voor de bouw van gebedshuizen in Egypte.
Een week na het bloedbad in Caïro, waarbij meer dan twintig koptische christenen werden gedood tijdens een protest tegen aanvallen op hun kerken, zijn de kopten nog steeds op zoek naar een juridisch kader voor de bouw en de bescherming van hun kerken.
Een comité van christenen en moslims, met daarin ook enkele hooggeplaatste geestelijken en intellectuelen, heeft begin deze week lang gedebatteerd over een ontwerp voor een uniforme regeling voor de bouw van gebedshuizen. Dat leidde echter niet tot overeenstemming.
Beit al-Aila (familiehuis), een overleggroep die de sociale vrede in Egypte wil beschermen en pleit voor goede relaties tussen moslims en christenen, deed slechts de aanbeveling dat er een wet moet worden opgesteld om vergunningen voor de bouw van kerken te reguleren.
Het comité deed een beroep op de autoriteiten in Egypte om zelf met aanbevelingen te komen voor een nieuwe wet die de bouw van kerken moet reguleren. De nieuwe wet kan een einde maken aan de huidige Byzantijnse regelgeving die het kopten verbiedt om kerken te bouwen zonder uitdrukkelijke toestemming van het staatshoofd of zijn vertegenwoordiger. Richtlijnen voor een nieuwe wet werden niet gegeven.
Beit al-Aila riep verder op om alle kerken te openen die nu om verschillende redenen zijn gesloten. Voor kerken die niet over de benodigde vergunning beschikken, moet per geval worden bekeken of deze alsnog voor een vergunning in aanmerking kunnen komen.
Vooral sjeik Ahmed al-Tayyeb is een tegenstander van een uniforme bouwregeling. Hij is van mening dat kerken moeten worden gebouwd conform de behoeften van christelijke gemeenschappen. Dat betekent concreet dat er alleen kerken mogen verrijzen in de dorpen of steden waar veel christenen wonen.