Urk luistert zondag naar preken over verslaving
URK – Het Kerkelijk Platform Jeugd, een samenwerkingsverband van de gemeente Urk en de plaatselijke kerken, heeft de Urker predikanten ertoe opgeroepen om zondag aandacht te besteden aan het thema verslaving. Op welke manier vullen zij de dienst in? Een rondgang.
Ds. P. van der Kraan van de hervormde gemeente De Bron gaat in zijn middagpreek in op het thema verslaving. „Ik wil aansluiten bij de recente GGD-cijfers over drankgebruik door de plaatselijke jeugd.”
Uit dat rapport bleek dat ruim 30 procent van de Urker scholieren het afgelopen jaar dronken of aangeschoten is geweest. Doordeweeks drinkt 46 procent van hen alcohol. In het weekend is dat 86 procent. Voor heel Flevoland liggen die aantallen gemiddeld op respectievelijk 27, 29 en 80 procent.
Ds. Van der Kraan preekt zondag uit Efeze 5:18: „En wordt niet dronken in wijn, waarin overdaad is, maar wordt vervuld met de Geest.” „Het is een tekst die erg voor de hand ligt, maar waarover ik in de 33 jaar dat ik predikant ben nog nooit heb gepreekt.”
Verslaving, met name aan de alcohol, is in Urk een prangend probleem, zegt de hervormde predikant. „Ik reken me niet rijk, want ik weet dat het ook om jongeren uit mijn eigen gemeente gaat.”
Gevaarlijk
Volgens ds. Van der Kraan begint het gebruik van alcohol vaak al op jonge leeftijd. „Kinderen krijgen bij hun oma een glaasje advocaat. Hetzelfde zie je overigens ook in andere gemeenschappen, zoals in Rijssen, waar familie van me woont. Er ontstaat een gewenningspatroon waardoor men alcoholgebruik niet meer als gevaarlijk ziet. Dat is het grootste gevaar. Ik schrik soms als ik na een zaterdagavond over straat ga. De bermen liggen vol met leeggedronken flessen Berenburg. Na de rellen rond de brommerraces eerder dit jaar zie je dat er in ons dorp een stuk bezinning op gang is gekomen. Hopelijk een keer ten goede waaraan ook de preek van aanstaande zondag kan bijdragen.”
De hervormde predikant ds. G. Oberink (De Ark) gaat zondag verder met zijn prekenserie over Daniël en zijn vrienden. „Ze lieten hun naam noodgedwongen wijzigen, maar trokken daarna definitief een streep. Vanuit dat tekstgedeelte spreek ik over het thema ”Waar trek jij de streep?” Hoe ik de dienst zondag verder invul, staan me nu nog niet helder voor ogen.”
Beetje gemakkelijk
In de gereformeerde gemeente wordt zondag het heilig avondmaal gevierd. „In de middagdienst is er de nabetrachting, dus de aandacht voor het gevraagde thema zal heel summier zijn”, zegt de predikant van de gemeente, ds. J. van Belzen. „Ik ben wat beducht voor aandikking van de verslavingsproblematiek in Urk. Het dorp wordt door de media steeds weer in de schijnwerpers geplaatst. Ik weet wel dat Urk een kerkelijk dorp is. Maar jongelui hier zijn niet anders dan jongelui elders.”
Toch laat de predikant de mogelijkheid open om de verslavingsproblematiek op een later tijdstip aan de orde te stellen. „Mogelijk leest een ambtsdrager volgende week een preek waarin de thematiek voor het voetlicht wordt gehaald.”
Dr. W. J. op ’t Hof van de hersteld hervormde gemeente Elim preekt zondag over de geschiedenis van Noach die dronken in zijn tent lag. „Al vind ik een aparte preek over dit onderwerp eigenlijk te veel eer voor de ellende van de drankverslaving en een beetje gemakkelijk. Predikanten zouden het idee kunnen krijgen er daarna weer voor een jaartje van af te zijn. Er moet in elke preek aandacht zijn voor verslaving.”
Dronken
De problemen op het gebied van vooral de drankverslaving zijn groot, zegt de predikant. „Ik durf op zaterdagavond op bepaalde plekken niet meer over straat. Ik ga voor niemand opzij, maar dronken figuren die op straat hangen ook niet. Elk weekend veroorzaakt de drank vechtpartijen en ongevallen.” Dr. Op ’t Hof ontkent niet dat ook jeugd uit zijn eigen gemeente zich misdraagt. „Er zullen best jongeren bij zijn die graag willen meedoen. Toch komt er, voor zover ik dat kan overzien, slechts een enkeling uit mijn gemeente echt dronken thuis.”
De christelijke gereformeerde predikant ds. A. C. Uitslag (Eben-Haëzer) gaat zondag verder met de behandeling van de Romeinenbrief waarin Paulus spreekt over het dienaar-zijn van Christus. „Ook al zouden jongeren drank en drugs volslagen links laten liggen, dan nog is het probleem van verslaving niet voorbij. Uiteindelijk zijn we allemaal slaaf van de zonde. Daarom moet Christus de kern zijn van de boodschap. Al zeg ik daarmee niet dat we af en toe niet eens specifiek de vinger bij een probleem zoals verslaving moeten leggen. Dat kan helemaal geen kwaad.”
Wijn
Ds. W. N. Middelkoop van de christelijke gereformeerde Ichthuskerk prijst het pleidooi van het platform om in alle kerkelijke gemeenten aandacht te vragen voor de verslavingsproblemen. „In het land wordt wel eens gesuggereerd dat Urker kerken de problemen lekker laten liggen en dat de jeugd maar kan doen wat hij wil. Ik hoop dat dit voorbeeld navolging krijgt in gemeenten elders in het land. Want ook daar speelt de problematiek van de drank. Nederland mocht willen dat deze problemen uitsluitend in Urk spelen. Ik heb ze ook in Rijnsburg en Katwijk gezien.”
De predikant preekt zondag over de tekst: „Zie den wijn niet aan, als hij zich rood vertoont, als hij in den beker zijn verve geeft, als hij recht opgaat; In zijn einde zal hij als een slang bijten, en steken als een adder”, uit Spreuken 23. „Ik zal vooral ingaan op de desastreuze gevolgen die drankmisbruik heeft. Daar zet ik Romeinen 6 tegenover, waarin Paulus ertoe oproept geen slaaf van zonde en ongerechtigheid te zijn, maar Christus na te volgen.”