Zeker 34 gevallen van wegpesten homoseksuelen
RIJSWIJK (ANP) – Het wegpesten uit hun buurt van mensen wegens hun seksuele geaardheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar in Nederland zeker 34 keer voorgekomen. Dat blijkt uit cijfers van de antidiscriminatiebureaus en enkele politiekorpsen. Over heel 2010 ging het om 29 gevallen, in het jaar ervoor om 27 gevallen.
In totaal zijn er dit jaar al 158 gevallen geweest waarbij mensen zijn weggepest. Behalve om seksuele geaardheid ging het onder meer om ras (96 gevallen) en het hebben van een handicap (11 gevallen). Vorig jaar ging het in totaal om 194 incidenten, in 2009 waren het er 142.
Volgens de branchevereniging van antidiscriminatiebureaus zijn de genoemde aantallen het „topje van de ijsberg”, onder meer omdat discriminatie niet altijd herkend en geregistreerd wordt. De vereniging wil dat wijkagenten en ’woonconsulenten’ beter worden opgeleid om discriminatie te herkennen en er mee om te gaan.
COC
Schokkend. Zo noemt de belangenvereniging van homoseksuelen COC de cijfers die woensdag zijn gepubliceerd over mensen die uit hun buurt zijn weggepest vanwege hun seksuele geaardheid. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is dat zeker 34 keer voorgekomen.
Het COC noemt de cijfers het topje van de ijsberg. „Nederland telt 1 miljoen homo’s en lesbiennes. Uit onderzoek blijkt dat 7 op 10 last hebben van verbaal en fysiek geweld”, liet een woordvoerder weten.
Buurt
VluchtelingenWerk Nederland is niet verbaasd over de cijfers van antidiscriminatiebureaus en de politie over mensen die worden weggepest uit hun buurt. De organisatie krijgt zelf ook van tijd tot tijd signalen binnen dat vluchtelingen worden weggepest. Het komt echter veel vaker voor dat zij goed worden opgevangen, zei VluchtelingenWerk-directeur Dorine Manson woensdag.
Uit de cijfers blijkt dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar 158 keer mensen zijn weggepest. In de meeste gevallen (96) waren de slachtoffers het mikpunt vanwege hun etnische achtergrond. Onder hen zijn dus ook vluchtelingen.
„Helaas bestaat dit”, aldus Manson. „Maar het andere kant klopt ook. Vluchtelingen worden vaak goed en hartverwarmend opgevangen. Dat komt veel vaker voor.”
Volgens de VluchtelingenWerk-directeur is het belangrijk dat een gemeente de buurt voorbereidt op de komst van een gezin of persoon. „ Het gaat dan bijna altijd goed.” Dat voorbereiden kan door een briefje in de bus van buurtbewoners te gooien of doordat vrijwilligers van VluchtelingenWerk langs de deuren gaan om mensen uit te nodigen voor een kennismaking.