„Orthodox alternatief voor Alpha-cursus”
AMERONGEN – Het Engelse missionaire cursuspakket Christianity Explored (CE) bestaat tien jaar. Oswin Ramaker probeert de kerken warm te maken voor het „orthodoxe alternatief” voor de populaire Alpha-cursus.
De eettafel in zijn woonkamer in Amerongen ligt vol cursusmateriaal, boekjes en dvd’s – ook van de nieuwste editie van Christianity Explored, die deze zomer verscheen. Het is alweer de derde uitgave van de cursus, die net als Alpha is ontwikkeld in een anglicaanse kerk in Londen.
Christianity Explored vindt zijn oorsprong in All Souls, de kerk van de onlangs overleden theoloog dr. John Stott. Die stimuleerde Rico Tice, een predikant van deze kerk, om een cursus te ontwikkelen die uitgaat van het lezen en overdenken van het Markusevangelie. Tice maakte een cursus voor een periode van tien weken. Daarin wordt uitgelegd Wie Jezus is, waarom Hij naar deze wereld kwam en wat Hij vraagt van hen die Hem willen volgen.
Christianity Explored nam een aantal „succesvolle” elementen uit de Alpha-cursus over, zoals de gezamenlijke maaltijd aan het begin van een cursusavond. Maar inhoudelijk geeft CE meer aandacht aan de Bijbelse begrippen zonde, genade en verzoening en persoonlijke studie. Ook neemt de cursus een volledig Bijbelboek als uitgangspunt.
Een artikel uit 2001, dat onder meer in het blad The Banner of Truth verscheen, vat de verschillen samen: „Het kruis staat niet centraal in de Alpha-cursus; dat is de Heilige Geest. Evangelicalen die in de Bijbel geloven, zouden eigenlijk niet tussen Christianity Expored en Alpha hoeven te kiezen.”
Ramaker, initiatiefnemer van het Bijbelstudieblad Groei, introduceerde Christianity Explored in 2007 in Nederland. „Binnen de kerken bleek er behoefte te bestaan aan een missionaire cursus zoals Alpha, maar dan terughoudender in de aandacht voor het werk van de Heilige Geest. Ik kwam toen Christianity Explored op het spoor via contacten in de Engelstalige evangelicale wereld, en van verschillende bevriende theologen kregen wij aanbevelingen voor dit cursusmateriaal.”
Samen met Ark Mission –dat toen nog De Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift/Bijbel Kiosk Vereniging heette– liet Ramaker de cursus in het Nederlands vertalen. Er kwamen twee edities op de markt: een in de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) en een in de Herziene Statenvertaling (HSV).
Veel protestantse kerken werken al met de Alpha-cursus of de Emmaüscursus. Wat voegt Christianity Explored daar nog toe?
„Ik zeg niet dat de Alpha geen waarde heeft, maar naar mijn beleving blijkt uit deze cursus te duidelijk dat hij afkomstig is uit charismatisch-evangelische kring. Er is relatief veel aandacht voor de gaven van de Geest. Het hoogtepunt is het weekend over de Heilige Geest. Als een gemeente dat niet erg vindt, best; dat is haar eigen verantwoordelijkheid.”
Volgens Ramaker is er inhoudelijk weinig verschil tussen Christianity Explored en de Emmaüscursus, die is ontwikkeld vanuit de zendingsorganisatie IZB, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. „De vormgeving is anders. Een nadeel van de Emmaüscursus is dat de kringleiders veel materiaal moeten doornemen voordat ze kunnen beginnen. Maar inhoudelijk is het een goede cursus.”
Ramaker wil niet graag de verschillen tussen Christianity Explored en andere missionaire cursussen benadrukken. „We zoeken, zeg maar, vooral een doelgroep aan de rechterkant van Alpha: de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Christelijke Gereformeerde Kerken en gemeenten die behoren tot de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. Dat zijn ook de kerken waar de cursus op dit moment het meest wordt gebruikt.”
Hij schat dat inmiddels zo’n honderd groepen in Nederland Christianity Explored gebruiken.
De introductie van Christianity Explored in Nederland vond ruim twee jaar geleden plaats. Toch is de cursus nog vrij onbekend.
„Ik denk dat dit mede te maken heeft met onze communicatie en doordat we in verschillende kerken probeerden proefkringen te starten met het oog op een voorziene revisie van de vertaling. Veel gemeenten die een missionaire cursus wilden starten, kwamen daarom niet bij ons terecht. Nu horen we van verschillende kanten –onder meer van studentenorganisatie IFES– dat ze het jammer vinden dat we niet eerder klaar waren. Nu is Alpha ingeburgerd, terwijl Christianity Explored veel beter aansluit op hun huistheologie.”