Kerk & religie

Helft religieuze groeperingen Wit-Rusland geregistreerd

Ongeveer de helft van de godsdienstige organisaties in Wit-Rusland heeft zich inmiddels opnieuw laten registreren, dat wil zeggen overeenkomstig de eisen van de vorig jaar herziene religiewet. Dat meldt de Amerikaanse nieuwsdienst Stetson University Department of History.

Kerkredactie
4 July 2003 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Het staatscomité voor de zaken van religie en nationaliteiten van de ministerraad van Wit-Rusland ontving tot op heden aangifte van de registratie van de Wit-Russisch-Orthodoxe Kerk en haar tien bisdommen en de Rooms-Katholieke Kerk en haar vier bisdommen. Opnieuw geregistreerd werden verder de Joodse religieuze associatie, de Unie van christenen met een evangelische geloofsovertuiging in Wit-Rusland, de Conferentie van kerken van Zevende-Dags Adventisten en de rooms-katholieke liefdadigheidsorganisatie Karitas-Miloserdie.

Op 19 juni heeft de Unie van evangelische christenen en baptisten (EkhB) in Wit-Rusland een brief gestuurd aan Stanislav Buko, voorzitter van het staatscomité voor de zaken van religie en nationaliteiten. Daarin schrijft ze dat de bij haar aangesloten genootschappen en organisaties „de verplichtingen die behoren bij de nieuwe versie van de wet betreffende de vrijheid van geweten en godsdienstige organisaties niet op zich kunnen nemen.” Leiders van de EkhB verklaarden: „Herregistratie op basis van de nieuwe wet brengt ons op dit moment in een moeilijke positie. Een aantal in de wet opgenomen bepalingen is onverenigbaar met de godsdienstige overtuiging van gelovige burgers.”

De in november vorig jaar aangenomen -strenge- godsdienstwet schrijft voor dat alle religieuze gemeenschappen en genootschappen in Wit-Rusland binnen twee jaar opnieuw moeten worden geregistreerd. Op dit moment wachten de Moslim Religieuze Associatie en de Kerkelijke Raad van Moslims in Wit-Rusland, de Bahai Religieuze Associatie, Jehovah’s Getuigen, de Associatie van Joodse religieuze gemeenschappen en de Associatie van progressief judaïsme nog op herregistratie.

Volgens het staatscomité voor de zaken van religie en nationaliteiten telde Wit-Rusland begin dit jaar ongeveer 2000 kerken en 2825 genootschappen van uiteenlopende signatuur. Daaronder zijn 1265 orthodoxe parochies, 492 gemeenten van evangelische christenen en baptisten, 432 rooms-katholieke parochies en 268 gemeenten van christenen met een evangelische geloofsovertuiging.

De Wit-Russisch-Orthodoxe Kerk, die valt onder het patriarchaat van Moskou, telt 10 bisdommen, 16 kloosters, 1033 actieve orthodoxe kerken en 157 kerken in aanbouw. Het kerkgenootschap, dat een steeds grotere invloed krijgt in de voormalige Sovjetrepubliek, telt 1119 geestelijken. Inmiddels zijn 400 orthodoxe zondagsscholen geopend.

Het protestantisme wordt in de voormalige Sovjetrepubliek vertegenwoordigd door vijftien religieuze denominaties, met ruim 2000 genootschappen. De Grieks-Katholieke Kerk omvat veertien parochies, terwijl er dertien gemeenschappen opereren met een oosterse religieuze signatuur.

De situatie in Wit-Rusland wordt gaandeweg moeilijker, zegt een woordvoerder van de deputaatschap bijbelverspreiding van de Gereformeerde Gemeenten. „Wat wij in Wit-Rusland merken, laatst nog, is dat juist ook geregistreerde baptisten tegenwerking ondervinden van de kant van de overheid. De voormalige KGB is nog altijd nadrukkelijk aanwezig. Opmerkelijk genoeg is dat het op dit moment bijna veiliger om je als gemeente niet te laten registreren: dan vallen ze je niet lastig ook. We constateren dat het aantal gemeenten dat bijeenkomt in woonhuizen of andere privé-gebouwen zonder zich te laten registreren, toeneemt.”

De woordvoerder meldt verder dat er in december vorig jaar een proces is gevoerd tegen de voorganger van een geregistreerde baptistengemeente in Minsk, Alexander M., na een inval door de politie in die gemeente. „Door een fout in het proces-verbaal is hij vrijgesproken. In het politierapport stond dat er een godsdienstoefening werd gehouden en dat de inval op donderdag had plaatsgevonden. Aangetoond kon worden dat de gemeente nooit op donderdag bijeenkwam. Sindsdien hebben regelmatig invallen en verstoringen plaats.”

De 18-jarige zoon van de voorganger vervult zijn dienstplicht. „Door zijn commandant wordt hij onder druk gezet en mishandeld om hem zover te krijgen dat hij belastende getuigenissen over zijn vader aflegt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer