Nog geen particuliere beveiliging koopvaardij
DEN HAAG (ANP) – Op Nederlandse koopvaardijschepen mogen voorlopig geen gewapende particuliere beveiligers met een militaire status meevaren om deze te beschermen tegen eventuele aanvallen van piraten. Defensie zal hiervoor volgend jaar wel meer militaire beveiligingsteams inzetten, zo heeft het kabinet vrijdag besloten.
Pas als deze uitbreiding niet toereikend is, zal het kabinet een besluit nemen over de inzet van reservisten en particuliere beveiligers. Ondertussen wordt al wel de haalbaarheid hiervan uitgewerkt en wordt onderzocht onder welke voorwaarden dat dan kan gebeuren. De Tweede Kamer krijgt de uitkomsten voor het einde van dit jaar te horen.
De krijgsmacht kan volgend jaar 50 teams met mariniers aan boord van kwetsbare handelsschepen plaatsen om piraten af te schrikken of te verjagen. In de begroting van Defensie voor 2012 werd er nog van uitgegaan dat zo’n team 20 keer zou worden ingezet.
Een commissie onder voorzitterschap van oud-OM-topman Joan de Wijkerslooth stelde eerder dit jaar dat Defensie meer bescherming moet gaan bieden aan koopvaardijschepen tegen piraten. De commissie adviseerde daarbij medewerkers van particuliere bedrijven in te huren en die dan tijdelijk de status van militair te geven. Maar zover wil het kabinet dus nog niet gaan.
De Tweede Kamer houdt maandagmiddag een rondetafelgesprek over de kwestie waaraan De Wijkerslooth deelneemt. Ook voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) komt daarbij aan het woord. De stichting meent ook dat private beveiligingsorganisaties kunnen worden ingezet bij de beveiliging van de schepen.
Nederland zet zich al jaren in voor de bescherming van de koopvaardij rondom de Hoorn van Afrika. Marineschepen wisselen elkaar geregeld af om internationale handelsroutes veilig te houden en om piraterij op volle zee te bestrijden.