Gemaal als schuilplaats met bijbelse boodschap
Een oud gemaal in de Alblasserwaard doet vanaf morgen dienst als schuilplaats voor fietsers, wandelaars en kanovaarders. Zij kunnen in het gebouwtje terecht als ze worden overvallen door de regen. Boven de dieselmotor die het scheprad aandrijft, staan enkele regels uit Psalm 23. „Wij willen mensen die onderweg zijn, wijzen op de schuilplaats die er is bij God.”
Vanaf de provinciale weg die door de Alblasserwaard kruist, is het gemaal niet te zien. Het staat verscholen achter rietkragen, wilgen en grote rabarberplanten. Automobilisten zullen er niet snel een tussenstop maken. Fietsers, wandelaars en kanovaarders wel. Hun weg voert vlak langs het honderd jaar oude dieselgemaal.
Het gebouw doet dienst als schuilplaats. Wie onverwachts wordt overvallen door een regenbui, kan hier terecht. Bij de dieselmotor is warmte te vinden voor verkleumde handen van fietsers en kanovaarders. Op de lichtgroen geverfde muur zijn enkele verzen uit Psalm 23 geschilderd: „Hij voert mij aan rustige wateren. Hij verkwikt mijn ziel.”
De deur van het poldergemaal, gelegen in de oksel van de N214 en de N216, staat vanaf morgen 24 uur per dag open. De officiële opening vindt ’s avonds plaats door onder anderen burgemeester J. van Velzen van Graafstroom. Twee predikanten, ds. C. van de Vate van de gereformeerde kerk in Noordeloos en ds. J. C. Trouwborst van hervormd Goudriaan, zullen bij die gelegenheid een meditatie houden.
Het gemaal is als schuilplaats voor recreanten en als meditatieve ruimte ingericht door de stichting Uitvoering Landschapsplan. Deze stichting, die het landschap in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden namens twaalf gemeenten en diverse organisaties beheert, kreeg het gebouwtje enkele jaren aangeboden. „Het zag er zwaar gehavend uit. We hebben het met subsidies en steun van bedrijven en vrijwilligers kunnen restaureren”, aldus landschapsplancoördinator Sjoerd Veerman.
Het poldergemaal heeft van 1900 tot 1980 gefunctioneerd, eerst als windgemaal, later aangedreven door een dieselmotor. Ruim twintig jaar geleden werd het buiten werking gesteld. Sinds die tijd zorgt een computergestuurd systeem ervoor dat het water via de Smoutjesvliet in de richting van Kinderdijk wordt afgevoerd. Het gemaal werd verkocht aan een historische vereniging, maar die zag geen kans het op te knappen.
Veerman: „Dit gebouw staat midden in de natuur. Toen ik het zag, dacht ik: Wat is er mooier dan het in te richten als een plaats waar toeristen kunnen schuilen tegen regen, wind of zon, maar waar ze tegelijk ook worden gewezen op de hand van God in de schepping? Wij belijden immers met artikel 2 uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis dat wij God kunnen leren kennen uit de schepping.”
Het gemaal wijst als schuilplaats heen naar de schuilplaats die er is bij God, aldus Veerman. „Wij doen dat door de tekst uit Psalm 23 aan de muur te schilderen. Deze woorden spreken in een omgeving als deze tot de verbeelding. Ook op de zolderverdieping, waar mensen op adem kunnen komen, hebben we vier bijbelteksten geschreven. Op die manier willen we de mensen iets meegeven.”
Op een informatiepaneeltje bij de ingang van het gemaal kunnen de kerken uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zich presenteren. „Er komen in deze regio nogal wat toeristen zonder kerkelijke achtergrond. Zij merken bij voorbeeld aan de zondagsrust dat het christelijk geloof in dit gebied een belangrijke plaats inneemt. Voor hen is het niet altijd even gemakkelijk de weg naar de kerk te vinden. Dat kunnen we veranderen door bij het gemaal een uitnodiging op te hangen voor het bezoeken van de eredienst.”