Kerk & religie

Parochie start geweldloze verzetscampagne tegen hulpbisschop

DEN BOSCH (ANP) – De rooms-katholieke San Salvatorparochie in Den Bosch wil met geweldloos verzet voorkomen dat het bisdom de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts tot pastoor doordrijft. De hulpbisschop krijgt de sleutels van de kerk niet en het kerkbestuur wil hem als waarnemend pastoor de toegang tot de kerk ontzeggen. Het kerkbestuur heeft dat woensdag aangekondigd.

5 October 2011 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 16:58
Hulpbisschop Rob Mutsaerts. Foto ANP
Hulpbisschop Rob Mutsaerts. Foto ANP

Een bezetting van de kerk is niet aan de orde, benadrukte het kerkbestuur. Wel zijn er vergevorderde voorbereidingen getroffen om als geloofsgemeenschap uit te wijken naar alternatieve locaties. Een afsplitsing is niet gewenst, maar wordt niet uitgesloten.

Het bisdom gaat met de benoeming voorbij aan het kerkrecht omdat er geen draagvlak voor Mutsaerts is en omdat veeleisende functies van pastoor én hulpbisschop noch zijn te verenigen noch te combineren, zegt het kerkbestuur.

Het bestuur vreest dat gelijkwaardigheid van mensen en de vrijheid van denken in de liberale parochie verloren gaan als de conservatieve Mutsaerts de pastoor wordt. Ze denken dat het bisdom met de benoeming orde op zaken wil stellen in de parochie waar huwelijksvieringen worden opgevoerd die volgens kerkrecht niet geldig zijn omdat ze niet verricht worden door een gewijd priester.

Toen Mutsaerts nog geen hulpbisschop was, heeft hij zich uitgelaten over „bizarre toneelstukjes” die iedere week in de Bossche San Salvatorkerk worden opgevoerd. Hij kondigde in een artikel de ondergang van de kerk aan vanwege bijvoorbeeld een homohuwelijk dat in de kerk werd afgesloten. De kerk was volgens hem uitgeleverd aan heidenen. Mutsaerts heeft zijn standpunt recent herhaald in een gesprek met het kerkbestuur, zegt vicevoorzitter Gerard van de Weijer.

Het kerkbestuur gelooft niet dat er geen passender kandidaten zijn.

Kerkrecht
Het bestuur van de San Salvatorkerk in Den Bosch moet actief meewerken aan de komst van Mutsaerts als pastoor in de parochie, anders kan bisschop Antoon Hurkmans het kerkbestuur wegsturen. De benoeming van de pastoor is een zelfstandige beslissing van de bisschop. Docent canoniek recht Ton Meijers van de Universiteit van Tilburg heeft dat woensdag gezegd naar aanleiding van de aankondiging van het kerkbestuur om Mutsaerts de toegang tot de kerk te ontzeggen.

Het kerkbestuur zegt dat het bisdom voorbijgaat aan het kerkrecht door Mutsaerts te benoemen tot pastoor in de parochie. Er is geen draagvlak en de functies van pastoor én hulpbisschop zijn niet te verenigen en te combineren, zegt het kerkbestuur.

Meijers zegt dat in de praktijk nog moet blijken dat functies niet zijn te combineren. Het is volgens de kerkrechtdeskundige moeilijk aan te tonen dat er geen draagvlak is. De benoeming is rechtmatig, omdat het laatste woord aan de bisschop is, oordeelt hij. Tegen de benoeming is nog wel een beroepsprocedure mogelijk in Rome, aldus Meijers.

Het bisdom laat desgevraagd weten dat de bisschop vastbesloten is de benoeming door te zetten. Doorslaggevend zijn twee klachten die het bisdom heeft gekregen van echtparen die ontdekten dat hun huwelijk voor de kerk niet geldig is

Het kerkbestuur is zich ervan bewust dat het risico bestaat dat de bisschop ingrijpt, zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer