Sociale partners willen zekerheid pensioenen verlagen
Werkgevers en vakbonden willen de huidige pensioenzekerheid van bijna 100 procent verlagen. Dat bleek na afloop van het overleg dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken donderdag had met de sociale partners in de Stichting van de Arbeid (STAR).
„Natuurlijk wil iedereen een zo hoog mogelijke zekerheid, maar de prijs die daartegenover staat is ook heel hoog,” aldus vice–voorzitster Josien Westerbeek van de vakcentrale CNV. Dan zouden de pensioenpremies nog verder stijgen, zo vreest zij. Westerbeek reageert op de „wel erg hoge mate van zekerheid” die Rutte in zijn jongste pensioennotitie als uitgangspunt heeft aangegeven.
Die zekerheid wil ook directeur Hans Vroon van de vakcentrale MHP „niet helemaal dichttimmeren”. Eerder al liet secretaris pensioenbeleid Gerard Verheij van VNO–NCW weten dat een zekerheid van bijna 100 procent te duur wordt.
De FNV houdt vast aan de hoge mate zekerheid. Chris Driessen, pensioendeskundige bij de vakcentrale denkt de premie onder controle te kunnen houden door over een langere periode tot de beoogde zekerheid te komen. „Daarvoor biedt Rutte ook de ruimte.”
De staatssecretaris onderstreepte dat zijn pensioennotitie vooral een discussiestuk is. Hij wil een advies over hoe hoog de vermogens van pensioenfondsen moeten zijn. Rutte: „Op welke termijn mogen er welke risico’s op onderdekking zijn?” In zijn laatste notitie had hij nog aangegeven dat pensioenfondsen ook in de toekomst aan hun verplichtingen moeten voldoen. „Afspraak is afspraak,” zo schreef de bewindsman.
Vaart is geboden, zo menen alle betrokken partijen. Rutte’s notitie, het zogenoemde financieel toetsingskader (FTK), is onderdeel van de nieuwe Pensioenwet die in 2006 van kracht wordt. Zo lang willen de sociale partners echter niet wachten.
„Dat is te laat. Nu moeten we in het FTK nieuwe uitgangspunten formuleren”, aldus Verheij. Het FTK is het handvat voor de Pensioen– en Verzekeringskamer (PVK), waarmee deze toezichthouder eisen kan stellen aan de fondsen met te weinig reserves. FNV heeft het FTK als het hart van de nieuwe pensioenwet omschreven.
Vrijdag gaat een werkgroep van de STAR aan de slag. In september volgt verder overleg tussen Rutte en de sociale partners als de staatssecretaris advies heeft ingewonnen bij het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank over de economie. Voor 1 oktober wil Rutte het FTK naar de Tweede Kamer sturen.