Dijkgraaf: Nieuw fiscaal stelsel biedt kansen
DEN HAAG – De SGP smeedt het ijzer nu het heet is. Na de toezegging van premier Rutte na Prinsjesdag dat hij bereid is het belastingstelsel kritisch te bezien op eerlijkheid, wil de partij graag boter bij de vis.
Daarom komt Kamerlid Dijkgraaf woensdag bij de financiële beschouwingen met het voorstel een commissie op te tuigen die aan de slag moet met een herziening van het fiscale stelsel.
Wat wilt u precies bereiken?
„In ons verkiezingsprogramma wezen we al op de grote dilemma’s die op dit moment spelen. Zoals de vraag hoe we onze concurrentiepositie kunnen versterken, duurzaamheid kunnen bevorderen, de woningmarkt kunnen versoepelen en de ongelijke fiscale behandeling tussen een- en tweeverdieners kunnen herstellen. Volgens ons kan dat in één klap door naar een nieuw belastingstelsel te gaan. Voor iedere partij heeft dat wel een voordeel. Wat ons betreft gaan deskundigen dus snel in kaart brengen wat de beste route is naar zo’n nieuw systeem.”
Ondergraaft dat niet de afspraken tussen VVD, CDA en PVV?
„Het is niet onze bedoeling om deze regeerperiode al tot actie over te gaan. Dat kan ook niet; een belastingherziening is een complexe operatie met potentieel grote gevolgen voor burgers. In één klap zoiets invoeren kan alleen in tijden van grote voorspoed. Dan kan er namelijk geld bij en dat is er nu dus niet. Per definitie moeten we dus stapsgewijs toegroeien naar een nieuw systeem. Een commissie kan echter al wel uitspitten hoe we daarmee in een volgende periode écht kunnen beginnen.”
Zoals met een fiscale vlaktaks, waar u eerder voor pleitte?
„Dat lijkt ons een slimme maatregel, maar wellicht vindt de commissie andere wegen die naar Rome leiden. Wat we naast een eerlijker belastingstelsel ook belangrijk vinden, is dat in een nieuw stelsel onbetaalde arbeid, zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk, niet zoals nu continu fiscaal ontmoedigd wordt, terwijl we tegelijkertijd bezig zijn mensen juist méér aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid rond informele zorg. Dat matcht natuurlijk niet.”
Verwacht u steun?
„Ik merk dat in Den Haag breed wordt gevoeld dat dit juist ook een kans is. En sowieso hebben we als SGP qua welwillendheid ten opzichte van onze voorstellen niet bepaald te klagen.”
Is dit voor u een zogenoemd “hard punt”?
„Het raakt wel aan een belangrijk deel van ons verkiezingsprogramma: de relatie tot gezinnen, onbetaalde zorg en een gezonde economie. Laat ik het zo zeggen: ik vind het wel een heel belangrijk punt.”
De premier heeft onlangs ook aangegeven de afbouw van de overdraagbare heffingskorting, die kostwinners dupeert, niet te willen terugdraaien.
„Het is glashelder dat dit binnen het huidige fiscale stelsel absoluut geen optie is. Wat ik budgettair ook nog wel snap: het is een heel dure maatregel om terug te draaien. Vandaar dat ik juist zo hecht aan een nieuw stelsel, zonder al die rare constructies waarbij we tweeverdieners veel meer belonen dan eenverdieners. Onderzoek toont ook aan dat een verlaging van de belastingtarieven een groter effect heeft op de arbeidsparticipatie dan dat hele gedoe met die heffingskorting. Probleem is dat het hele fiscale stelsel, met al zijn kortingen en toeslagen, nu zó ingewikkeld is dat mensen geen flauw benul meer hebben van wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze maken. Ik stel voor om nu de feiten te laten spreken en die discussie niet om zeep te helpen door ’m direct weer politiek te maken. Dat gebeurt al veel te vaak.”