Amerikaan spreekt vaker spaargeld aan
NEW YORK – Amerikaanse consumenten moeten steeds vaker hun spaarcentjes aanspreken om uitgaven te kunnen bekostigen.
Dat komt doordat het besteedbare inkomen als gevolg van de economische malaise verder is gedaald, schreef de zakenkrant The Wall Street Journal afgelopen weekeinde.
Mensen kregen in de maand augustus per saldo 0,1 procent minder geld binnen vergeleken met de maand ervoor. Het besteedbaar inkomen, waar de belastingen al van af zijn, daalde met de inflatie meegerekend met 0,3 procent.
Volgens sommige Amerikanen moeten burgers bloeden voor de problemen die de financiële sector op Wall Street heeft veroorzaakt.
Daarom houden, ondanks de massale arrestaties afgelopen weekeinde, in de New Yorkse wijk Manhattan de protesten aan van betogers bij Wall Street. De protesten tegen het winstbejag gaan nu hun derde week in. Ongeveer 800 demonstranten hebben een tentenkamp opgeslagen in Manhattan.
„Arresteer een van ons en er verschijnen twee nieuwe betogers. We zijn een legioen”, zegt Robert Camisos, een 49-jarige voormalige bouwvakker.
Hij was zaterdag korte tijd opgepakt toen circa 3000 mensen demonstreerden tegen de redding van banken en de invloed van bedrijven op het Amerikaanse beleid.
De demonstranten noemen zich de beweging Occupy Wall Street. Een aantal heeft aangekondigd de hele winter in het park te blijven. Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in andere steden. In Boston is een kamp opgeslagen tegenover het gebouw van de Federal Reserve. Aan de westkust in San Francisco betoogden honderden mensen voor een filiaal van de Chase Bank. In Washington eisten activisten zaterdag de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken.
Zephyr Teachout (39), een lerares uit New York, erkent dat de betoging waarschijnlijk niets verandert. „Maar we moeten het proberen.”
Een andere lerares, Denise Martinez (47), zei dat de financiële sector op Wall Street de economische problemen heeft veroorzaakt. „En ze dragen niet hun steentje bij aan de oplossing”, vindt de vrouw die in het tentenkamp slaapt. Ze zei tegenover Fox News dat het geld voor onderwijs zo is afgenomen, dat haar klassen nu vijftig kinderen tellen. „Deze kinderen zijn Amerika’s toekomstige werknemers. Maar wat ze meekrijgen zijn de problemen: de werkloosheid, de criminaliteit.”
De betogers brengen het grootste deel van hun tijd in het park door. Ze slapen op luchtbedden en houden bijeenkomsten om hun doelen te bespreken.