Binnenland

Verdonk wil af van remigratieregeling

Zonder de lopende evaluatie af te wachten, wil minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de remigratiewet afschaffen. Daardoor zal het voor werkloze en zieke allochtonen niet langer mogelijk zijn om met een speciaal daarvoor bestemde uitkering terug te keren naar hun land van herkomst.

Redactie politiek
3 July 2003 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Het kabinet spreekt morgen over het voorstel van Verdonk, dat een uitwerking is van een afspraak in het regeerakkoord van CDA, VVD en D66. Nog onduidelijk is of de liberale bewindsvrouw ook een overgangsregeling in petto heeft. Migrantenorganisaties vrezen dat Verdonk al vanaf komend najaar zal weigeren nieuwe aanvragen voor remigratie te accepteren.

De remigratiewet uit 1985 is bedoeld om allochtonen met een sociale uitkering die lager is dan de wettelijke remigratie-uitkering, te ondersteunen bij hun vrijwillige terugkeer. Het gaat om uitkeringen wegens ziekte of werkloosheid of mensen die in de bijstand zitten of gepensioneerd zijn. Ook is er een tegemoetkoming in de ziektekosten. De gegadigden moeten onder meer boven de 45 jaar zijn en tenminste drie jaar in Nederland verblijven.

Vooral Turken en Marokkanen doen een beroep op de regeling. De mensen die er reeds gebruik van maken, zouden geen last hebben van de maatregel. Het gaat om 4306 personen. De totale kosten van de wet bedragen ongeveer 20 miljoen euro per jaar.

Minister Verdonk denkt met de afschaffing van de wet ongeveer 30 miljoen per jaar aan bezuinigingen binnen te halen. Volgens het Nederlands Migratie Instituut (NMI) is het echter bepaald niet zeker dat dat zal lukken. Uit een analyse over de kosten en baten blijkt dat het Nederland meer kost aan sociale lasten als de remigrant hier blijft wonen.

Volgens een woordvoerster van minister Verdonk is de afschaffing echter niet bedoeld als een bezuinigingsmaatregel, maar gaat het erom dat allochtonen hun eigen verantwoordelijkheid nemen als zij terug willen. Nederland is het enige land in de Europese Unie met een remigratieregeling. Jaarlijks komen er ongeveer 600 aanvragen bij het NMI binnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer