„Ledental in Canadese kerken neemt toe”
TORONTO – Rooms-katholieke en evangelische kerken in Canada lijken niet gevoelig te zijn voor secularisatie, zoals jarenlang is gedacht. Hun ledenaantal blijft stabiel of neemt licht toe. Protestantse kerken verliezen wel veel leden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van socioloog Reginald Bibby.
Socioloog Bibby van de Universiteit van Lethbridge maakte vrijdag tijdens een conferentie voor 7.000 evangelische kerkleiders in Toronto de eerste resultaten bekend, aldus Canadese kranten als de Vancouver Sun en de Lethbridge Herald. Hij onderzocht het spectrum van Canadese kerken vanaf de jaren 1980. De resultaten zullen worden gebundeld in het nog te verschijnen boek ”Beyond the Gods and Back”.
Volgens Bibby is actieve deelname aan het kerkelijk leven bij Canadezen niet hoog, maar hebben kerken niet te kampen met een negatief imago. Drie op de tien Canadezen noemt zich religieus en nog eens drie op de tien twijfelt, maar weet zich wel ontvankelijk voor religie. „Veel Canadezen die niet actief zijn in een kerk, staan nog steeds open voor de boodschap van geloof – als die goed wordt gepresenteerd.”
De groei van rooms-katholieke kerken is grotendeels te danken aan immigratie, aldus Bibby. Evangelische gemeenschappen groeien omdat zij investeren in hun leden. Het ledenaantal van protestantse kerken loopt terug door leden die de kerk verlaten of overstappen naar een andere kerk. Hun ledenaantal wordt niet gecompenseerd door een hoge geboorteaanwas of andere vormen van groei.
Kerkelijk leven dat wordt beperkt tot de zondagse kerkgang, kan volgens Bibby Canadezen niet meer bekoren. Pastoraal bezoek alleen op grote levensmomenten als geboorte, huwelijk en dood, trekt ook geen kerkgangers.
Gelovigen zijn volgens Bibby op zoek naar een „zorgzame geloofsgemeenschap”. De socioloog geeft aan dat evangelischen begrepen hebben. Zij investeren in het gezinsleven van hun leden. Grotere kerken kunnen bovendien werkers in dienst nemen die optrekken met speciale doelgroepen van de gemeente zoals kinderen, jongeren en senioren. Verder moeten leden volgens Bibby wel de mogelijkheid krijgen om te gaan participeren in de gemeente.
De socioloog tekent overigens aan dat de groep die het sterkst groeit, bestaat uit mensen die zich niet religieus noemen, 24 procent in 2009. Vier op de tien Canadezen hecht geen waarde aan religie.