Economie

Wijffels: centraal sociaal akkoord is uit de tijd

Het sluiten van centrale akkoorden tussen de vakbeweging en werkgeversorganisaties past niet meer in deze tijd. Dat heeft voorzitter H. Wijffels van de Sociaal–Economische Raad (SER) gezegd in een interview met het woensdag verschenen tijdschrift over arbeidsverhoudingen Zeggenschap.

ANP
2 July 2003 17:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Wijffels signaleert dat sociale partners steeds meer geneigd zijn afspraken op decentraal niveau – aan de CAO–tafel – te maken. De SER–voorzitter verwacht dan ook niet dat er dit jaar een nieuw centraal akkoord komt om de lonen te matigen.

Donderdag vindt het kennismakingsgesprek tussen het kabinet en werkgevers– en werknemersorganisaties plaats, waar loonmatiging juist hoog op de agenda staat. Dat minister De Geus van Sociale Zaken de sociale partners met een loonmaatregel heeft gedreigd als zij niet tot overeenstemming komen over loonmatiging, noemt Wijffels „volstrekt niet passend en onuitvoerbaar”.

De SER–voorzitter maakt zich zorgen over de eenzijdige focus van het huidige kabinet op de economie. „De economie stagneert, dus het is logisch dat de aandacht daarnaar uitgaat. Maar de onderwerpen waar Fortuyn de zere vinger op legde, bestaan nog steeds.”

Volgens Wijffels moet het kabinet onderwerpen als veiligheid, onvrede over het zorgstelsel, onderwijs, mobiliteit, regelgeving en een stagnerende economie meer in samenhang met elkaar zien. „Doe je dat niet – en de eenzijdige aandacht voor de economie van dit kabinet duidt daarop – dan los je fundamenteel niets op. Het gevaar is reëel dat de kloof tussen politiek en burger, die Fortuyn wist te slechten, weer opspeelt en misschien nog sterker terugkomt”, stelt hij.

De veranderende maatschappij en de verdergaande decentralisatie hebben volgens Wijffels ook gevolgen voor de SER. De raad is een adviesorgaan van de regering over sociaal–economische vraagstukken, waarin centrale werkgevers– en werknemersorganisaties zitting hebben.

„Ik denk dat we er goed in slagen de verzorgingsstaat te amenderen in onze adviezen over bijvoorbeeld de WAO, het ziektekostenstelsel en het onderwijs. De rode draad is dat er meer verantwoordelijkheid bij organisaties en individuen komt te liggen”, aldus de SER–voorzitter. Eenzelfde beweging ziet hij zich ook bij de vakbeweging voltrekken. De oude paternalistische bonden maken volgens hem plaats voor vakorganisaties die zich vooral met advies en ondersteuning van de werknemers bezighouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer