Buitenland

„Vrijwel alle wouden van Ethiopië verwoest”

Bijna alle wouden in Ethiopië zijn in de afgelopen veertig jaar verwoest. Dit stellen de Verenigde Naties in een rapport over het milieu in het Oost-Afrikaanse land.

ANP
8 January 2002 15:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

De VN melden dat het land wordt bedreigd door een milieuramp van ongekende omvang. Slechts 3 procent van het land is nog bebost. De oorzaak van de ontbossing in de afgelopen decennia is vooral menselijk ingrijpen. Boeren branden grond plat voor hun landbouw en in het land van 65 miljoen inwoners koken de meeste mensen nog op een houtvuur. Veel woningen worden uit hout opgetrokken. Bovendien hebben bosbranden in het jaar 2000 de oppervlakte aan wouden gedecimeerd.

Een van de medewerkers aan het VN-onderzoek dat in een deel van het land werd verricht en vier maanden in beslag nam, Dechassa Lemessa, is uiterst somber. De huidige regeringspolitiek om wouden te beschermen is „vergeefs”. De traditie landerijen plat te branden en op hout te koken blijven verwoestend werken. Het gevolg is erosie en stijging van de temperatuur in een aantal streken waar voorheen bossen stonden. Het regent daardoor nog minder met alle gevolgen vandien. Het land verandert van een beboste natie in een droog savanne-achtig land.

De onderzoekers zijn ook somber over de bossen die nog over zijn. Deze zijn voor een groot deel aangeplant voor commerciële doeleinden, zoals de aanplant van eucalyptus. Van de originele wouden is nauwelijks nog iets terug te vinden op de hooglanden. Alleen in het zuidwesten zijn nog wat ’echte’ bossen over.

Ethiopië heeft een buitengewone variëteit aan flora en fauna gehad. Het is in theorie nog mogelijk wat te redden. De onderzoekers vrezen echter dat het arme land zoveel problemen heeft dat het daar niet tijdig aan toekomt.

Lemessa en co-auteur van het rapport Matthew Perault, hopen evenwel dat de staat de eigendom van land overdraagt aan lokale groepen, dat er een betere infrastructuur kan worden gebouwd en dat er toeristen komen. Dan wordt het herstel van de wouden aantrekkelijk en mogelijk lucratief voor de plattelandsbewoners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer