Albayrak van COA op non-actief
Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is op non-actief gesteld.
Dat is volgens bronnen zojuist op een personeelsbijeenkomst bekendgemaakt, meldt de NOS
Minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat het besluit te maken heeft met haar salaris. „Met de Raad van Toezicht van het COA heb ik moeten constateren dat er sprake is van inconsistentie in de informatie die ons is geleverd over de bezoldiging van de bestuursvoorzitter van het COA. De vragen die dit bij de Raad van Toezicht en mij heeft opgeroepen, hebben ertoe geleid dat de Raad van Toezicht de bestuursvoorzitter op non-actief heeft gesteld.”
De bestuurster kwam vorige week in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan. Ze zou de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan niet bestede opvangplekken. Ook zouden er opvallend veel directeuren zijn vertrokken. Leers lichtte dinsdag toe waarom: „Mij is door de Raad van Toezicht van het COA gemeld dat in de afgelopen 7 jaar 20 directeuren het COA hebben verlaten: negen directeuren in verband met een carrièrestap; van zeven interim-directeuren liep het contract af, twee directeuren zijn zelf opgestapt, van één directeur werd de proeftijd niet verlengd en één directeur verliet het COA om gezondheidsredenen.”
De raad van toezicht laat naar de vermeende angstcultuur bij het COA onafhankelijk onderzoek doen door Rein Jan Hoekstra. Hij is lid van de Raad van State.
De VVD vindt het op non-actief stellen van Albayrak verontrustend in een tijd dat veel staat te gebeuren. „Dat besluit neem je niet lichtvaardig”, zei VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Leers heeft de Kamer gevraagd een debat over het COA, gepland voor donderdag, uit te stellen.
Het gerommel in het bestuur is voor vakbond Abvakabo FNV een extra punt van zorg. Het personeel van het COA krijgt de komende tijd al veel te verduren, omdat het orgaan 40 procent van de banen gaat schrappen. „We gaan er nu extra scherp op letten dat de afspraken in het sociaal plan, worden opgevolgd.”