Kenia bezig 200 olifanten te verhuizen
KAMPALA – Kenia wil 200 olifanten verhuizen van een beschermd natuurgebied naar het beroemde natuurpark Maasai Mara. Mens en dier kunnen niet meer samenleven in een gebied waar dat twintig jaar geleden nog wel kon.
De eerste olifanten zijn eind vorige week al verplaatst. Vanuit een helikopter werden de dieren beschoten met een verdovingsmiddel. Vervolgens takelden natuurbeschermers de kolossen met kraanwagens in vrachtauto’s voor de reis van 150 kilometer van hun huidige leefgebied ten noorden van het stadje Narok in het zuiden van Kenia, naar hun nieuwe leefgebied in het grote park Maasai Mara op de grens van Kenia en Tanzania.
In eerste instantie worden er gedurende tien dagen vijftig olifanten verplaatst. Als dat goed gaat volgen de 150 andere olifanten, zodat er uiteindelijk geen olifanten achterblijven. Met deze 250.000 euro kostende operatie legt de Keniaanse Wildlife Service zich neer bij de eisen van de inwoners van het gebied.
In de uitgestrekte vlaktes rond Narok wonen van oudsher leden van verschillende nomadische groepen. De afgelopen twintig jaar zijn zij op een andere manier gaan leven. Vroeger trokken zij met hun kuddes door het gebied. Tegenwoordig hebben de meeste mensen zich permanent in het gebied gevestigd. Het gevolg is dat er tegenwoordig veel meer landbouw plaatsvindt.
Daardoor is er steeds minder ruimte voor wilde dieren. Olifanten hebben veel ruimte nodig. Het gebeurt steeds vaker dat ze oogsten vernielden. De afgelopen jaren zijn tientallen mensen door olifanten gedood.
„De olifanten bezorgen ons slapeloze nachten”, vertelde inwoner Nasale Sholoi van het gebied tegen persbureau Reuters.
Volgens directeur Julius Kipngetich van de Kenyan Wildlife Service zijn Narok en omgeving aangewezen als het meest problematische conflictgebied tussen mens en dier in Kenia. „Het grootste probleem is de bevolkingstoename van de afgelopen tientallen jaren. Er wonen nu zo veel mensen in het gebied dat de nomadische leefstijl niet meer mogelijk is. Mensen werden gedwongen zich op vaste locaties te vestigen. Bij die nieuwe leefstijl is wel ruimte voor natuur in de vorm van planten en bomen, maar niet meer in de vorm van grote wilde dieren.”
De olifanten krijgen na hun verhuizing een gsm-halsband. Op die manier kan het men zien als ze weer teruglopen.