Brochure GB: Zondag steeds meer onder druk
APELDOORN – De zondag is een buitengewoon geschenk van God. Toch staat de dag van de Heere onder druk. Christenen veroorloven zich op zondag steeds meer vrijheden, gaan steeds meer sociale verplichtingen aan en laten steeds gemakkelijker de tweede kerkdienst schieten.
Dat stelt theoloog drs. H. G. Leertouwer, docent godsdienst aan het Wartburg College (locatie Guido de Brès) te Rotterdam, in de donderdag verschenen brochure ”De zondag, een geschenk”. De brochure is een uitgave van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.
Een belangrijk uitgangspunt voor het vieren van de zondag is het gegeven dat het om een dag van God gaat. „Zoals God in de Bijbel het volk Israël „Mijn volk” noemt, zo spreekt Hij ook over „Mijn sabbatten.” De sabbat was een teken van het verbond tussen God en Zijn volk. Zo mag de gemeente van Christus in het Nieuwe Testament de zondag ontvangen als een geschenk van God, maar het blijft „de dag des Heeren.” De rustdag is daarmee door God allereerst gegeven om Zijn lof te bezingen.”
De bevrijding van de zonde is het centrale motief van de rustdag in de Schrift, aldus drs. Leertouwer. „Wie ziet in het verlengde van de sabbat nu niet de zondag als de bevrijdingsdag bij uitstek vanwege de opstanding van Christus? Geen wonder dat het rusten van onze boze werken een groot accent krijgt in de christelijke zondagsviering.”
De schrijver van de brochure vindt echter geen „harde bewijzen” in het Nieuwe Testament voor de gedachte dat de rustdag van de sabbat is overgegaan op de zondag. Maar aanwijzingen zijn er wel, onder meer in Matthéüs 28:6, Johannes 20:19 en 26, Handelingen 20:7, 1 Korinthe 16:2 en Openbaring 1:10. „We zeggen wel dat een goed verstaander een half woord nodig heeft.”
Wetticisme was en blijft een groot gevaar voor een christelijke zondagsviering, stelt de brochure. Maar ook libertinisme is van alle tijden. „We komen het tegen waar mensen zuchten onder het sabbatsgebod en liever met hun eigen werk bezig zijn. Het openbaart zich ook in een slordig omgaan met de rustdag, waarbij mensen de kerkdienst verzuimen bij te wonen. Het is nauwelijks de vraag welk gevaar vandaag het meeste dreigt.”
De belangrijkste stoorzenders van de zegen van de rustdag zijn christenen zelf. „Hoe vaak worden we op zondag niet beziggehouden met allerlei beslommeringen en dwalen onze gedachten, ook tijdens de kerkdienst, overal heen. We worden opgeroepen te zoeken de dingen die boven zijn, maar worden bezet door de dingen die van beneden zijn.”
Drs. Leertouwer constateert dat de zondag onder druk staat, ook door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. „Al jaren geleden is erop gewezen hoe het door de overheid gestimuleerde systeem van tweeverdieners zijn tol eist in de gezinnen. Vanwege de drukte in de werkweek worden sociale verplichtingen naar het weekend doorgeschoven. Het betekent uiteindelijk dat de zondag steeds meer hiervoor wordt gebruikt. Dat hierdoor de tweede kerkdienst in het gedrang kan komen, laat zich verstaan. Een bijkomend bezwaar is dat er voor een goed gesprek in het gezin steeds minder geschikte momenten overblijven.”
Een andere maatschappelijke ontwikkeling betreft het sterk toegenomen contact via de moderne media. „Internet en mobiele telefoon breken het leven op zondag open. Het wordt steeds normaler gevonden dat we op elk moment bereikbaar zijn. Dat gaat dan wel ten koste van de toewijding aan en de concentratie op de dienst van God, op Zijn dag en Zijn Woord.”
De brochure ”De zondag, een geschenk” is te downloaden op de website van de Gereformeerde Bond.