Geen extra geld Rijk voor verbeteren Rotterdam-Zuid
ROTTERDAM – Het Rijk zet geen extra geld in om het programma dat de komende jaren de situatie in Rotterdam-Zuid flink moet verbeteren, te bekostigen.
Het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid moet uit bestaande middelen gefinancierd worden.
Dat zei minister Donner (Binnenlandse Zaken) maandag bij de ondertekening van plannen die het Rijk, de gemeente Rotterdam en andere partijen hebben met Rotterdam-Zuid.
Sociaaleconomische cijfers uit een gisteren verschenen rapport laten flinke verschillen zien tussen de landelijke situatie en de toestand in de zeven Rotterdamse „focuswijken” waar het programma zich vooral op richt: Feijenoord, Carnisse, Tarwewijk, Afrikaanderwijk, Oud-Charlois, Bloemhof en Hillesluis.
Enkele cijfers uit het nationaal programma.
l In Nederland krijgt zo’n 8 procent van de huishoudens een uitkering. In de Rotterdamse wijken ligt dat op 21 procent.
l De werkloosheid in de focuswijken (11,3 procent) is bijna dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde (6,3 procent).
l Landelijk is zo’n 27 procent van de inwoners onder de 23 jaar. In de Rotterdamse wijken ligt dat percentage op 40.
l In deze buurten leven bijna drie keer meer huishoudens met een inkomen onder de armoedegrens (19 procent, tegen 7 procent landelijk).
l Het aantal voortijdige schoolverlaters tussen de 17 en de 22 jaar ligt landelijk op 7,5 procent. Het cijfer voor de focuswijken is met 23 procent ruim drie keer hoger.
l De gemiddelde WOZ-waarde van huizen ligt ruim de helft lager: 106.700 euro, tegen 233.000 euro landelijk.
Het ambitieuze doel van het gisteren gepresenteerde programma is dat de zeven focuswijken in 2030 op hetzelfde niveau moeten zitten als de vier grote steden.