Economie

Chronologie van het pensioenakkoord

DEN HAAG (ANP) – Na jaren van overleg waren werkgevers, de vakbeweging en het kabinet er eindelijk uit hoe het pensioenstelsel moet worden aangepast aan de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en de schommelingen op de financiële markt. Hier volgt een overzicht van de jongste ontwikkelingen.

20 September 2011 06:41Gewijzigd op 14 November 2020 16:42
Foto ANP
Foto ANP

Voorjaar 2009: Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen om de kosten van de vergrijzing te kunnen betalen. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner wil dat werkgevers en werknemers voor oktober een plan maken om ook de pensioenleeftijd te verhogen. Daarmee moet vanaf 2011 jaarlijks circa 5 miljard euro worden bespaard.

30 september 2009: De sociale partners worden het niet eens en hebben geen alternatief.

December 2009: Het kabinet stuurt een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Kort daarop hervatten werkgevers en werknemers de pensioengesprekken.

2 maart 2010: Het kabinet is demissionair. De Tweede Kamer verklaart het AOW-wetsvoorstel controversieel.

4 April 2011: De vakcentrale wil tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, na hevige kritiek van enkele FNV-bonden, Bondgenoten voorop.

10 mei 2011: De nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, houdt vast aan de verhoging van de AOW-leeftijd.

Juni 2011: FNV Bondgenoten, de grootste FNV-bond, wijst een concept af.

4 Juni 2010: Sociale partners sluiten een pensioenakkoord, met een verhoging van zowel de pensioen- als de AOW-leeftijd.

11 juni 2011: Kabinet, werkgevers en de vakcentrales presenteren het nieuwe akkoord.

September: Het verzet van Abvakabo en FNV Bondgenoten houdt aan, ook na nieuwe toezeggingen van Kamp.

17 september: FNV Bouw schaart zich achter het pensioenakkoord. Daarmee is er een meerderheid binnen de vakcentrale voor het akkoord.

19 september: Een meerderheid van het federatieberaad van FNV stemt in met het akkoord. FNV Bondgenoten en Abvakabo blijven tegen en zeggen het vertrouwen op in Jongerius. Een commissie van goede diensten moet de sterke verdeeldheid binnen de vakcentrale bezweren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer