Buitenland

Opnieuw doden in Jemen

SANAA (ANP/AFP/RTR) – Na enkele maanden rust hebben troepen in Jemen weer keihard opgetreden tegen tienduizenden betogers. Maandag zijn 21 betogers gedood, nadat er zondag al 26 om het leven waren gekomen.

19 September 2011 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 16:41
De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh. Foto EPA
De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh. Foto EPA

De demonstraties in hoofdstad Sanaa zijn gericht tegen president Ali Abdullah Saleh. Hij verblijft sinds juni in buurland Saudi-Arabië, maar weigert formeel af te treden. Hij ging naar Saudi-Arabië om te herstellen van de verwondingen door een bomaanslag in zijn paleis. De maanden ervoor waren er al massale demonstraties tegen de 69-jarige Saleh, die al 33 jaar aan de macht vasthoudt.

In de straten van Sanaa klonken de hele dag schotenwisselingen tussen regeringstroepen onder leiding van Saleh’s zoon Ahmed Ali en de betogers, gesteund door manschappen van de dissidente generaal Ali Mohsen al-Ahmar.

Onder de slachtoffers van maandag zijn drie dissidente militairen en twee kinderen.

„Help mij, oh mijn God, kijk naar deze slachting”, riep de vader van een jongen die stierf door een kogel in zijn hoofd. „We reden gewoon in de auto. Ik stapte uit om wat eten te kopen en liet mijn twee jongens in de auto. Toen hoorde ik de oudste schreeuwen. De jongste was gedood door een schot recht door zijn hoofd.”

Jemen staat bekend als het armste land van het Midden-Oosten. Het land is grotendeels afhankelijk van internationale hulp en bijna uitgeputte oliebronnen. Het land is erg onveilig. De Jemenitische tak van Al-Qaeda heeft veel aanhangers en beheerst gebieden rond de stad Zinjibar.

Leiders uit omliggende landen proberen al maanden tot een akkoord te komen over het aftreden van Saleh. De secretaris-generaal van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), Abdullatif al-Zayani, is maandag in Sanaa aangekomen voor nieuwe gesprekken. Ook een bemiddelaar van de Verenigde Naties, Jamal Benomar, is gearriveerd. Ze hadden Saleh al drie keer bijna overgehaald om af te treden, maar de president weigerde op de valreep steeds mee te werken.

De regering van Jemen beloofde een onderzoek naar het bloedvergieten van maandag en stelde dat de verdachten worden vervolgd.

Amnesty International waarschuwde maandag dat Jemen op de rand staat van een burgeroorlog. „De mensen die vreedzaam hebben betoogd voor verandering worden steeds gefrustreerder door de politieke impasse.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer