Economie

Wientjes: consumentenvertrouwen cruciaal

DEN HAAG (ANP) – Het consumentenvertrouwen is cruciaal voor hoe het verder gaat met de economie in Nederland en Europa. Dit zegt voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW in een interview met Het Financieele Dagblad van zaterdag.

17 September 2011 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 16:41
Bernard Wientjes. Foto ANP
Bernard Wientjes. Foto ANP

Hij memoreert dat de autoverkopen halveerden na het faillissement van zakenbank Lehman Brothers in 2008, zonder dat er sprake was van een dalende koopkracht of een stijgende werkloosheid. „Het is allemaal psychologie”, volgens de werkgeversvoorman. „Angst en onzekerheid leiden tot uitstelgedrag.” Met economisch desastreuze gevolgen, omdat in onze luxemaatschappij 70 tot 80 procent van de aankopen zonder problemen een jaar of langer kan worden uitgesteld, volgens Wientjes.

Behalve de onzekerheid over de eurocrisis, speelt in Nederland nog de discussie over de aanpassing van het pensioenstelsel. Wientjes hoopt dat met het huidige pensioenakkoord van de sociale partners en de regering de onrust daarover zal afnemen. Overigens moet de FNV Federatieraad volgende week nog een definitief oordeel uitspreken over het nieuwe stelsel.

Wientjes ligt niet wakker van de voorspelde gemiddelde koopkrachtdaling van 1 procent. „Wat is nu min 1 procent in een tijd dat het minder gaat in een van de welvarendste landen in de wereld ? En dan wordt het ook nog eens achter de komma berekend. Die plaatjes kloppen nooit met wat je zelf meemaakt. Het maakt nogal verschil of je voor een paar euro gehuurd in Oost-Groningen woont of voor veel geld in hartje Amsterdam. Nederland is het enige land dat aan koopkrachtplaatjes doet. Het is een non-discussie in een moeilijke tijd.”

Somber is de werkgeversvoorman niet. „De verwachte economische groei is 1 procent. Dat is weinig, maar het kan slechter”, aldus Wientjes. „De werkloosheid neemt nauwelijks toe. Het financieringstekort blijft onder de 3 procent, de staatsschuld loopt op tot 65 procent van het bruto binnenlands product. Er is reden voor ernst. Maar als je dit plaatje ziet, kun je ook je zegeningen tellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer