„Noodfonds verhogen via spoedwetgeving”
AMSTERDAM (ANP) – Het is mogelijk om Griekenland „gecontroleerd” failliet te laten gaan. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat het huidige noodfonds voor landen in problemen via spoedwetgeving wordt verhoogd.
Dat zei Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiën van de Universiteit van Tilburg, woensdag.
Als Griekenland besluit zijn schulden niet meer terug te betalen, dreigt het gevaar van besmetting. Ook landen als Italië, Spanje en Portugal krijgen dan steeds meer moeite om geld aan te trekken.
Benink: „Om dat te voorkomen, moet het tijdelijke noodfonds direct omhooggeschroefd worden van de huidige 750 miljard euro naar 2000 miljard euro. Daarmee laten de eurolanden zien dat Griekenland een speciaal geval was dat te ver in de modder is gezakt. Maar het straalt vertrouwen uit naar de andere landen.”
Ook de bevoegdheden van het noodfonds moeten worden uitgebreid. Zo moet het in staat zijn om staatsobligaties van zwakkere landen op te kopen, vindt Benink.
Het grootste probleem van de eurocrisis is volgens hem de trage besluitvorming. „Alles moet goedgekeurd worden door nationale parlementen. Daar gaan maanden overheen.” Een „gecontroleerd” faillissement van Griekenland kan dan ook alleen als het noodfonds via spoedwetgeving wordt verhoogd. „Op Europees niveau of versneld bij nationale parlementen”, zegt Benink.